Kebab drobiowy
26.2.14
0
Czasochłonne (ponad godzina)
,
danie główne
,
drób
,
grill
,
grillowanie
,
kuchnia arabska
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
mięso
,
piknik
Dziś zapraszam Was na kolejne danie kuchni arabskiej, tym razem mięsne. Kebab drobiowy to nic innego jak popularny u nas szaszłyk, który wywodzi się z kuchni bliskowschodniej. Mięso marynowane jest w sosie z jogurtu z dodatkiem przypraw, dzięki czemu nabiera wspaniałego aromatu, miękkości i soczystości. To idealne danie na szybki obiad, warunkiem jest jednak wcześniejsze przygotowanie mięsa.
Skladniki:
- 2 piersi z kurczaka
- szklanka jogurtu greckiego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki papryki
- 0,5 łyżeczki mielonego kminu
- 0,25 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka płatków chili
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 4 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
- 1 czerwona cebula
Przygotowanie:
W misce wymieszać jogurt, oliwę, paprykę, kmin, płatki chili, sok z cytryny, sól, pieprz i czosnek. Dodać kurczaka pokrojonego w dość dużą kostkę. Dokładnie wymieszać, aby marynata pokryła kurczaka, miskę przykryć folia i odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnie nadziać kurczaka na szpadki do szaszłyków, przekładając cebulą co kilka kawałków mięsa. Nagrzać piekarnik lub grill i piec aż kurczak będzie złocisty i upieczony w środku, około 15 minut. Podawać z kuskusem i sałatką libańską.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.