Błyskawiczna zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami i tymiankiem
Dziś chciałabym zaproponować Wam kolejną pyszną, łatwą i szybką do przygotowania zupę. Muszę przyznać, ze bardzo spodobało mi się gotowanie takich zup. Te geste kremy są idealne na szybki obiad, lub do zabrania następnego dnia do pracy. Krem z soczewicy jest zdrowy, smaczny, a przede wszystkim sycący, dzięki czemu z pewnością nie będziecie czuli się głodni 15 minut po jej zjedzeniu. Polecam!
Składniki:
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 150g czerwonej soczewicy
- 500ml bulionu warzywnego
- 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku (może być świeży, wtedy użyć 2x więcej)
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,25 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać wypłukaną soczewicę, dokładnie wymieszać, zalać bulionem, zagotować. Następnie dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i tymianek, zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać paprykę i pieprz kajeński. Gotować pod przykryciem do czasu aż soczewica będzie miękka. Zdjąć z ognia, chwilę przestudzić, po czym zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem, w razie potrzeby podgrzać.
Natychmiast podawać.
Smacznego!
Pyszne fotki, bardzo często gotuję podobne zupy, więc wiem, jakie są smaczne :-)
OdpowiedzUsuńA dziękuję ;) Ja właśnie odkrywam soczewicę, jest pyszna i można z niej przygotować wiele świetnych zup ;)
UsuńCześć! Nominowałam Cię do Liebster Blog Award, bardzo mi się u Ciebie podoba :) Szczegóły tutaj: http://wykipialmimakaron.blogspot.com/2014/03/saatka-z-zielonymi-pomidorami-i-lba.html
OdpowiedzUsuńCieszę się, żę Ci się tu podoba i badzo dziękuję za wyróżnienie ;)
UsuńPysznie wygląda - posypałaś czarnym sezamem? :)
OdpowiedzUsuńSmakuje teżsuper ;) A posupałam czarnuszką ;)
Usuń