Printfriendly

Błyskawiczna zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami i tymiankiem

Dziś chciałabym zaproponować Wam kolejną pyszną, łatwą i szybką do przygotowania zupę. Muszę przyznać, ze bardzo spodobało mi się gotowanie takich zup. Te geste kremy są idealne na szybki obiad, lub do zabrania następnego dnia do pracy. Krem z soczewicy jest zdrowy, smaczny, a przede wszystkim sycący, dzięki czemu z pewnością nie będziecie czuli się głodni 15 minut po jej zjedzeniu. Polecam!


zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami i tymiankiem


Składniki:
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 150g czerwonej soczewicy
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku (może być świeży, wtedy użyć 2x więcej)
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,25 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
Błyskawiczna zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami i tymiankiem

Przygotowanie:

W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać wypłukaną soczewicę, dokładnie wymieszać, zalać bulionem, zagotować. Następnie dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i tymianek, zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać paprykę i pieprz kajeński. Gotować pod przykryciem do czasu aż soczewica będzie miękka. Zdjąć z ognia, chwilę przestudzić, po czym zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem, w razie potrzeby podgrzać.
Natychmiast podawać.


Błyskawiczna zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami i tymiankiem
 

Smacznego!


Warzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014

6 komentarzy:

  1. Pyszne fotki, bardzo często gotuję podobne zupy, więc wiem, jakie są smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dziękuję ;) Ja właśnie odkrywam soczewicę, jest pyszna i można z niej przygotować wiele świetnych zup ;)

      Usuń
  2. Cześć! Nominowałam Cię do Liebster Blog Award, bardzo mi się u Ciebie podoba :) Szczegóły tutaj: http://wykipialmimakaron.blogspot.com/2014/03/saatka-z-zielonymi-pomidorami-i-lba.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, żę Ci się tu podoba i badzo dziękuję za wyróżnienie ;)

      Usuń
  3. Pysznie wygląda - posypałaś czarnym sezamem? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje teżsuper ;) A posupałam czarnuszką ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger