Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami + niespodzianka
16.3.14
15
Czasochłonne (ponad godzina)
,
danie główne
,
kiełbasa
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
makaron
,
pieczarki
W weekend postanowiłam przygotować zapiekankę z kiełbasą i pieczarkami - jeden z moich smaków dzieciństwa, którą często przygotowywałyśmy w domu z moją siostrą. Zapiekanka jest łatwa i stosunkowa szybka w przygotowaniu. Farsz można przygotować jakiś czas wcześniej, a wstawić do zapieczenia tuż przed podawaniem. Ponadto taka zapiekanka jest tania, zawiera jedynie kilka podstawowych produktów, jest bardzo smaczna i sycąca. Myślę, że polubią ja np. studenci, lub inne osoby które niezbyt wielkim wysiłkiem i nakładem pracy lubią przygotować coś pysznego do jedzenia. Oczywiście polecam ją wszystkim.
- 250-300g makaronu, najlepiej świderki
- 1 duża cebula pokrojona w drobną kosteczkę
- 2 duże laski kiełbasy (np. zwyczajnej) pokrojona w kostkę
- 300g pieczarek pokrojonych w dużą kostkę
- 200ml śmietany
- 1 jajko
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- słodka i ostra papryka
- starty żółty ser
- tłuszcz do smażenia
Makaron ugotować al dente, odcedzić i odstawić.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć na nim cebulę, po chwili dodać kiełbasę, gdy cebula się zeszkli, a kiełbasa ładnie przyrumieni, dodać pieczarki, smażyć aż grzyby zmiękną.
W międzyczasie przygotować zalewę - do dużego kubka wlać śmietanę, wbić jajko, dodać koncentrat pomidorowy i garść startego żółtego sera, doprawić solą i pieprzem, po czym wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej widelcem.
Przesmażoną kiełbasę i pieczarki wymieszać z makaronem, zalać śmietaną i dokładnie wymieszać.
Przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać startym serem, poprószyć słodką papryką i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.
Przygotowanie tej zapiekanki możecie obejrzeć na YouTube. Jest to mój filmikowy debiut, nad wieloma rzeczami muszę jeszcze popracować, ale sądzę że jak na pierwszą taką produkcję, nie jest najgorzej ;) Z chęcią posłucham Waszych opinii, co powinnam zmienić, ulepszyć, poprawić, a może w ogóle dać sobie spokój z kręceniem filmików? Czekam na Wasze komentarze!
Smacznego!
filmik jak najbardziej na plus!
OdpowiedzUsuńa takie zapiekanki to moja miłość!
Dzięki! Cieszę się, że siępodoba ;)
UsuńZapiekanka była pyszna, ledwo udało mi się troszkę odłożyć, aby zrobić zdjęcie ;)
Zapiekanka wygląda obłędnie, a jak obejrzałam filmik i tak bardziej 'na żywo' jej smażenie, przygotowywanie itp. to już praktycznie czułam jej zapach przez komputer! :)
OdpowiedzUsuń:) Super cieszę się, że filiki "wspomagają" odczucia smakowe ;) w takim razie będę próbowała kręcić dalej ;)
UsuńTakie proste jedzenie, ale ja bardzo baaardzo takie lubię ;))
OdpowiedzUsuńProste, szybkie, smaczne i tanie ;) o to przeciez chodzi :)
UsuńSuper przepis. Jutro sprobuje taka zrobc ;-)
OdpowiedzUsuńCzy podana temperatura pieczenia jest z termoobiegiem czy tylko grzanie góra dół?
OdpowiedzUsuńTemperatura ze zwykla grzalka (gora, dol), bez termoobiegu.
UsuńDziekuję czy mozna zastappic paprykę w proszku na zwykłą i dodac ja do srodka? Mysle jeszcze nad brokulem i kukurydza :) Co pani mysli?:)
OdpowiedzUsuńJakiej śmietany ile %?
OdpowiedzUsuńZwykła 12 albo 18%, powinna być taka rzadsza.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPrzepyszna �� polecam przepis!
OdpowiedzUsuńDzień dobry, mam pytanie, czy do piekarnika trzeba wstawić ją przykrytą czy w naczyniu bez przykrywki?
OdpowiedzUsuń