Pikantny dip marchewkowy
25.3.14
4
danie wegetariańskie
,
finger food
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
marchewka
,
piknik
,
przekąska
,
przystawka
Dzis postanowiłam przygotować pikantny dip marchewkowy. Uwielbiam marchewkę w każdej postaci, jednak nigdy jeszcze nie przygotowywałam takiego sosu, gdy tylko zobaczyłam przepis, postanowiłam natychmiast go wypróbować;)Dip okazał się fantastyczny - delikatny, kremowy, słodki, a jednocześnie nieco pikantny. Ta fantastyczna przystawka idealnie nadaje się do surowych warzyw, owsianych ciasteczek czy suchego pieczywa typu wasa lub do chrupania z paluszkami typu grissini. Jednym słowem świetna alternatywa dla majonezowych, kupnych sosów, w które często zaopatrujemy się przygotowując jakaś imprezę. A tu pyszne, łatwy i efektowny dip, zdrowy i przygotowany przy minimalnym nakładzie środków;)
Polecam!
Składniki:
- 1 cebula
- 4 marchewki
- sok z 2 pomarańczy
- 1 łyżeczka ostrej pasty curry
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej, przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę, marchewkę startą na tarce o dużych oczkach i pastę curry. Gdy cebula się zeszkli wlać sok z pomarańczy. Zagotować i dusić pod przykryciem do czasu aż marchewka zmięknie. Zestawić z ognia i przestudzić. Dokładnie zmiksować, na gładką masę. Gdy dip całkiem wystygnie, dodać jogurt, sok z cytryny i doprawić do smaku solą i pieprzem. Serwować w temperaturze pokojowej z surowymi warzywami lub owsianymi ciasteczkami.
Smacznego!
Wiedziałam, że marchewka z pomarańczą się lubią w zupie, ale ten dip jest dla mnie nowością :)
OdpowiedzUsuńDla mnie tez byl nowoscia, ale wyprobowalam i musze przyznac, ze jest naprawde pyszny! :)
UsuńMniami, wygląda smacznie. :) I masz bardzo fajna miseczke. :)
OdpowiedzUsuńDziekuje :)
Usuń