Zupa marchewkowa z morelami
Ostatnio natknęłam się na bardzo ciekawy przepis na krem z marchewki z dodatkiem moreli, a ponieważ uwielbiam marchewkę, postanowiłam wypróbować to danie. Zupa okazała się być bardzo smaczna, aromatyczna i bardzo ciekawa w smaku. Polecam ją szczególnie fanom marchewki i moreli.
Składniki:
- 1 średnia cebula
- 5-6 marchewek
- 100-150g suszonych moreli
- kawałek laski cynamonu (2cm)
- 1 łyżka miodu
- listek laurowy
- 500ml wody
Przygotowanie:
Jeżeli macie morele mocno wysuszone, twarde, zalejcie je wodą i moczcie przez kilka godzin, jeśli natomiast są dość miękkie namaczanie można pominąć i wrzucić od razu do gotującej się zupy.Jeżeli namaczacie morele, nie wylewajcie wody w której sięmoczyły, lecz wlejcie ją do garnka.
Morele, (wodę z ich moczenia, jeśli były moczone), drobno pokrojoną cebulę, marchewkę pokrojoną w plasterki, cynamon, miód, listek laurowy zalać wodą i zagotować. Gotować na niewielkim ogniu do czasu aż marchewka będzie miękka. Wyłowić cynamon i listek laurowy. Dokładnie zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupe można podawać na ciepło lub na zimno posypaną uprażonym sezamem i/lub czarnuszką.
Smacznego!
ostatnio miała krem z marchewki z nutą pomarańczy. morela też brzmi ciekawie :]
OdpowiedzUsuńA ja akurat zupy z pomarancza jeszcze nie robilam ;) Ale ta byla naprawde fajna :)
UsuńO fajna zupka nieco na słodko :))
OdpowiedzUsuńTak słodka owocowo - warzywna;)
UsuńBardzo mnie ciekawi, jak smakuje ten krem, prezentuje się pysznie. :)
OdpowiedzUsuńSmakuje bardzo ciekawie, polecam spróbować ;)
UsuńPysznie wygląda. Jestem ciekawa czy bardzo zepsuje się smak jak zamiast miodu dodam karmel... Moja kochana alergia na miód :/
OdpowiedzUsuńDziékuje. Myślę, że nie zmieni zbytnio smaku, możesz także pominąć ten składnik, zupa będzie z pewnością smaczna i wystarczająco słodka ;)
Usuń