Pastisio - grecka zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Pastisio, czyli grecka zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to bardzo smaczne i pożywne danie, idealne na jesienno - zimowe obiady. Aromatyczne mięso w sosie pomidorowym z dodatkiem cynamonu i goździków sprawia, że jest ono wyjątkowe w smaku. Pastisio to narodowe danie greckie, podobnie jak lazania we Włoszech czy macaroni cheese w Stanach Zjednoczonych.
Pastisio - grecka zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Składniki:
Na makaron:
- 500g makaronu penne
- białko z 1-2 jajek
- 100g sera feta
Na sos mięsny:
- 700g mięsa mielonego (wołowiny)
- 1 cebula
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 liść laurowy
- 150ml czerwonego wina
- 1 nieduża laska cynamonu
- puszka krojonych pomidorów (400g)
- szczypta mielonych goździków lub 1 cały goździk
- szczypta mielonego ziela angielskiego lub 2 całe ziarenka
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Na sos beszamelowy:
- 100g masła
- 100g mąki
- 500ml mleka
- garść startego parmezanu
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente.
Przygotowanie sosu mięsnego:
Przygotowywanie pastisio najlepiej zacząć od przygotowania sosu mięsnego, ponieważ zajmuje to najwięcej czasu.
Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę, tak aby się zeszkliła.
Dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, liść laurowy i łyżkę koncentratu pomidorowego. Wszystko wymieszać i chwilę smażyć.
Dodać mięso, rozdrobnić je drewnianą łyżką na drobne kawałki i smażyć kilka minut aż mięso zbrązowieje.
Wlać czerwone wino zamieszać i smażyć aż wino wyparuje.
Dodać pomidory z puszki, laskę cynamonu, goździki, gałkę muszkatołową, ziele angielskie, cukier, oregano oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30-45 minut od czasu do czasu mieszając.
Jeżeli sos jest zbyt gęsty (suchy) podlać niewielką ilością wody, bulionu lub przecierem pomidorowym (passatą).
Pod koniec gotowania doprawić do smaku i wyłowić liść laurowy, goździk i ziele angielskie (jeżeli używaliście tych przypraw w całości) oraz laskę cynamonu. Sos powinien być dość gęsty, zawiesisty.
Przygotowanie sosu beszamelowego:
W czasie gdy gotuje się sos mięsny do pastisio przygotować biały sos - sos beszamelowy.
W niedużym garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie wymieszać, chwilę smażyć, aby mąka nabrała złotego koloru.
Zmniejszyć ogień do minimum i stopniowo dolewać mleko, ciągle mieszając.
Sos najlepiej mieszać rózgą, aby nie było żadnych grudek.
Sos beszamelowy gotować na malutkim ogniu do czasu aż zgęstnieje. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Pod koniec gotowania dodać starty parmezan i wymieszać aż sos się rozpuści.
Zdjąć z ognia i odstawić.
Przygotowanie pastisio:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Duże naczynie do zapiekania wysmarować masłem.
Ugotowany makaron wymieszać z pokruszoną fetą i lekko ubitym białkiem.
Makaron wyłożyć na dno naczynia i wyrównać.
Na makaron wyłożyć sos mięsny, wyrównać go i wygładzić.
Na sos mięsny wyłożyć sos beszamelowy, delikatnie wyrównać i wygładzić.
Oprószyć startym parmezanem i wstawić do piekarnika i piec około 40 minut, wierzch zapiekanki powinien być rumiany.
Po tym czasie zapiekankę wyjąć i na chwilę odstawić, aby nieco przestygła i lekko się związała, wtedy będzie łatwiej ją wyjmować z naczynia i nakładać na talerze.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.