Printfriendly

Pastisio - grecka zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Pastitsio

Pastisio, czyli grecka zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to bardzo smaczne i pożywne danie, idealne na jesienno - zimowe obiady. Aromatyczne mięso w sosie pomidorowym z dodatkiem cynamonu i goździków sprawia, że jest ono wyjątkowe w smaku. Pastisio to narodowe danie greckie, podobnie jak lazania we Włoszech czy macaroni cheese w Stanach Zjednoczonych.  

grecka zapiekanka makaronowa


Pastisio - grecka zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym


Składniki: 


Na makaron:

  • 500g makaronu penne
  • białko z 1-2 jajek
  • 100g sera feta

Na sos mięsny:

  • 700g mięsa mielonego (wołowiny)
  • 1 cebula
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 150ml czerwonego wina
  • 1 nieduża laska cynamonu
  • puszka krojonych pomidorów (400g)
  • szczypta mielonych goździków lub 1 cały goździk
  • szczypta mielonego ziela angielskiego lub 2 całe ziarenka 
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Na sos beszamelowy:

  • 100g masła
  • 100g mąki
  • 500ml mleka
  • garść startego parmezanu
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Przygotowanie: 


Makaron ugotować al dente.

Przygotowanie sosu mięsnego:


Przygotowywanie pastisio najlepiej zacząć od przygotowania sosu mięsnego, ponieważ zajmuje to najwięcej czasu. 
Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę, tak aby się zeszkliła. 
Dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, liść laurowy i łyżkę koncentratu pomidorowego. Wszystko wymieszać i chwilę smażyć. 
Dodać mięso, rozdrobnić je drewnianą łyżką na drobne kawałki i smażyć kilka minut aż mięso zbrązowieje. 
Wlać czerwone wino zamieszać i smażyć aż wino wyparuje. 
Dodać pomidory z puszki, laskę cynamonu, goździki, gałkę muszkatołową, ziele angielskie, cukier, oregano oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30-45 minut od czasu do czasu mieszając. 
Jeżeli sos jest zbyt gęsty (suchy) podlać niewielką ilością wody, bulionu lub przecierem pomidorowym (passatą). 
Pod koniec gotowania doprawić do smaku i wyłowić liść laurowy, goździk i ziele angielskie (jeżeli używaliście tych przypraw w całości) oraz laskę cynamonu. Sos powinien być dość gęsty, zawiesisty.

Przygotowanie sosu beszamelowego:


W czasie gdy gotuje się sos mięsny do pastisio przygotować biały sos - sos beszamelowy.

W niedużym garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie wymieszać, chwilę smażyć, aby mąka nabrała złotego koloru. 
Zmniejszyć ogień do minimum i stopniowo dolewać mleko, ciągle mieszając. 
Sos najlepiej mieszać rózgą, aby nie było żadnych grudek. 
Sos beszamelowy gotować na malutkim ogniu do czasu aż zgęstnieje. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. 
Pod koniec gotowania dodać starty parmezan i wymieszać aż sos się rozpuści. 
Zdjąć z ognia i odstawić. 

Przygotowanie pastisio:


Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 

Duże naczynie do zapiekania wysmarować masłem. 
Ugotowany makaron wymieszać z pokruszoną fetą i lekko ubitym białkiem. 
Makaron wyłożyć na dno naczynia i wyrównać. 
Na makaron wyłożyć sos mięsny, wyrównać go i wygładzić. 
Na sos mięsny wyłożyć sos beszamelowy, delikatnie wyrównać i wygładzić. 
Oprószyć startym parmezanem i wstawić do piekarnika i piec około 40 minut, wierzch zapiekanki powinien być rumiany.
Po tym czasie zapiekankę wyjąć i na chwilę odstawić, aby nieco przestygła i lekko się związała, wtedy będzie łatwiej ją wyjmować z naczynia i nakładać na talerze. 


zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger