Ryba z frytkami, sosem tatarskim i groszkiem, czyli fish & chips
Ostatnio kupiłam sobie mini frytkownice, postanowiłam nieco z nią poeksperymentować i na zakończenie mojej akcji kulinarnej - kuchnia szkocka przygotowałam tradycyjne danie z ryby. Jest to ryba z frytkami, sosem tatarskim i groszkiem, czyli popularne fish & chips. Takie danie stanowi główną potrawę w menu większości pubów. W piątki wiele z nich oferuje specjalną promocję na fish & chips, z reguły jest to niższa cena lub w cenę dania wliczony jest napój, czytaj piwo ;)
Najsmaczniejszą rybą do przygotowania tego dania jest łupacz, jednak często można spotkać fish & chips przygotowane z dorsza. Ja zdecydowanie wolę łupacza, moim zdaniem ta ryba jest smaczniejsza, bardziej soczysta, a miąższ pięknie rozdziela się na płatki. Danie smażone jest na głębokim tłuszczu, co sprawia, że nie należy ono do dietetycznych. Myślę jednak, że raz na jakiś czas można sobie na taką potrawę pozwolić, a jest na prawdę przepyszna.
Przy przygotowaniu ryby z frytkami jest trochę pracy, jednak zdecydowanie warto poświęcić trochę czasu, aby przygotować tę tradycyjną szkocką potrawę. Polecam!
Najsmaczniejszą rybą do przygotowania tego dania jest łupacz, jednak często można spotkać fish & chips przygotowane z dorsza. Ja zdecydowanie wolę łupacza, moim zdaniem ta ryba jest smaczniejsza, bardziej soczysta, a miąższ pięknie rozdziela się na płatki. Danie smażone jest na głębokim tłuszczu, co sprawia, że nie należy ono do dietetycznych. Myślę jednak, że raz na jakiś czas można sobie na taką potrawę pozwolić, a jest na prawdę przepyszna.
Przy przygotowaniu ryby z frytkami jest trochę pracy, jednak zdecydowanie warto poświęcić trochę czasu, aby przygotować tę tradycyjną szkocką potrawę. Polecam!
Składniki na rybę z frytkami, sosem tatarskim i groszkiem:
Na rybę:
- 2 filety z łupacza, ewentualnie dorsza
- mąka
- sól i pieprz
- ósemki cytryny do podania
Na panierkę:
- 200g mąki pszennej
- 150ml piwa (najlepiej typu ale, ale zwykłe jasne też będzie dobre)
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki łagodnej przyprawy curry
Na frytki:
- ok. 600g ziemniaków
- sól
Na sos tatarski:
- 1-2 korniszony
- 1 łyżka kaparów
- 1 mała szalotka
- 100g majonezu
- sól, pieprz
Na groszek:
- 200g zielonego groszku (użyłam mrożonego)
- 1 większa szalotka
- 1 ząbek czosnku
- masło
- kilka kropli soku z cytryny
Jak zrobić rybę z frytkami?
Przygotowanie sosu tatarskiego:
Do małej miseczki włożyć majonez. Korniszony pokroić w drobną kostkę, szalotkę posiekać w drobną kosteczkę, kapary posiekać i dodać do majonezu. Wszytko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do lodówki, aby sos się schodził.
Przygotowanie frytek:
Ziemniaki obrać i pokroić na frytki. Frytki przełożyć do miski i zalać zimną wodą na około 15 minut. W międzyczasie w garnku zagotować wodę. Z frytek odlać wodę w której się moczyły, po czym włożyć je do garnka z gotującą się wodą. Gotować przez 2-3 minuty. Odcedzić i zostawić, aby wyschły i przestygły.
Olej we frytkownicy nagrzać do 130 stopni i smażyć w nim frytki przez około 8-10 minut, aż będą miękkie i lekko złote. Wysypać do miski wyłożonej papierowym ręcznikiem. Poczekać aby nieco przestygły.
Podnieść temperaturę oleju we frytkownicy do 180 stopni, włożyć do niego podsmażone frytki i smażyć przez kolejnych kilka minut do czasu aż ładnie złociste i chrupiące. Ponownie wysypać do miski wyłożonej papierem i oprószyć grubą solą.
Przygotowanie groszku:
Mrożony groszek zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, aby zmiękł. W niedużym garnku roztopić masło i przesmażyć na nim drobno posiekaną szalotkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez kilka minut ciągle mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodać groszek, chwilę smażyć , aby pokrył się tłuszczem i cebulą, przestudzić i z grubsza zmiksować. Doprawić do smaku sokie z cytryny.
Przygotowanie panierki:
Do miski wsypać mąkę, dodać przyprawy - sól, pieprz i przyprawę curry, wymieszać i wlać piwo. Ciasto dokładnie wymieszać widelcem na gładką masę i odstawić.
Przygotowanie ryby:
Ryby umyć i osuszyć, obtoczyć w mące, nadmiar mąki otrząsnąć. Rybę zanurzyć w cieście, chwilę odsączyć, aby nadmiar ciasta spłynął i delikatnie włożyć do frytkownicy z olejem nagrzanym do 180 stopni. Rybę smażyć przez około 4 minuty lub do czasu aż panierka będzie złocista. Rybę odsączyć i przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Przygotowanie talerza:
Do zaserwowania ryby z frytkami świetnie sprawdzi się deska z łupka, lub zwykła drewniana deska. Tak forma podania jest bardzo efektowna i z pewnością wszyscy będą zachwyceni. Jeżeli jednak nie macie odpowiedniej deski, to zwykły talerz będzie jak najbardziej w porządku.
Sos tatarski i groszek przełożyć do małych miseczek, frytki i rybę oraz kawałki cytryny ułożyć na talerzu i podawać.
Sos tatarski i groszek przełożyć do małych miseczek, frytki i rybę oraz kawałki cytryny ułożyć na talerzu i podawać.
Smacznego!
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń