Printfriendly

Tarteletki z haggisem i sosem whisky


tarteletki z haggisem


Na sobotnią przekąskę przygotowałam tarteletki z haggisem i sosem whisky. Jest to wybitnie szkockie danie, do jego przygotowania wykorzystałam najbardziej tradycyjne szkockie składniki - haggisa oraz whisky. Tarteletki z haggisem świetnie smakują z konfiturą z czerwonej cebuli, polane sosem na bazie szkockiej whisky. Gorąco polecam wypróbować to danie! Fanom haggisa z pewnością zasmakuje, a może przekonają się do niego osoby, którym wcześniej haggis nie smakował.
 
haggis tartlets

Tarteletki z haggisem i sosem whisky


Składniki: 



Na ciasto:


  • 180g mąki krupczatki
  • 120g masła
  • 1 jajko
  • sól


Na farsz:


  • opakowanie haggisa dobrej jakości

Sos whisky:


  • 150ml śmietany
  • 20ml szkockiej whisky (użyłam Jury 10-letniej)
  • po pół łyżeczki musztardy gładkiej i gruboziarnistej
  • sól, pieprz
  • mały listek laurowy
  • kilka kropli z cytryny (opcjonalnie)

co robic z haggisa


Przygotowanie: 



Przygotowanie ciasta:



Do dużej miski wsypać mąkę i wymieszać ją z solą. Dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach, wbić jajko i wyrobić na gładką masę. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dosypać nieco więcej mąki. Z ciasta uformować kulę i odstawić do lodówki na około 30 minut. 
Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, na grubość około 0,5cm. Z ciasta wyciąć kółka nieco większe od foremek, aby tarteletki miały ładne, wysokie brzegi. Ciastem wyłożyć foremki, ciasto delikatnie docisnąć do spodu foremki i do brzegów. Foremki wyłożone ciastem wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać groszkiem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez około 15 minut lub do czasu aż tarteletki będą rumiane. 
Upieczone tarteletki wyjąć z piekarnika, delikatnie zdjąć obciążenie i odstawić aby ostygły. Wyjąć z foremek i przełożyć na talerz. 

Przygotowanie sosu whisky:


Śmietanę wlać do niedużego garnka, dodać liść laurowy, gładką i gruboziarnistą musztardę i powoli podgrzewać. Śmietanę doprawić solą i pieprzem, wlać whisky i chwilę gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aby śmietana się nie przypaliła. Pod koniec dodać kilka kropli soku z cytryny (opcjonalnie). 

Przygotowanie tarteletek:


Haggisa przełożyć do głębokiego talerza, rozdrobnić widelcem i podgrzać w mikrofalówce przez 2 minuty, zamieszać po czym podgrzewać przez kolejne 2 minuty. Haggis powinien być bardzo gorący. Haggisa można też podgrzać na patelni. 

Gorącego haggisa nałożyć do tarteletek, polać sosem whisky i podawać z konfiturą z czerwonej cebuli

burns night dinner

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Even though they are not respects many other worldwide websites because they are related to the web. Here are some really good web pages.

    사설토토
    안전놀이터
    카지노사이트
    온라인카지노

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger