Tarteletki z haggisem i sosem whisky
Na sobotnią przekąskę przygotowałam tarteletki z haggisem i sosem whisky. Jest to wybitnie szkockie danie, do jego przygotowania wykorzystałam najbardziej tradycyjne szkockie składniki - haggisa oraz whisky. Tarteletki z haggisem świetnie smakują z konfiturą z czerwonej cebuli, polane sosem na bazie szkockiej whisky. Gorąco polecam wypróbować to danie! Fanom haggisa z pewnością zasmakuje, a może przekonają się do niego osoby, którym wcześniej haggis nie smakował.
Tarteletki z haggisem i sosem whisky
Składniki:
Na ciasto:
- 180g mąki krupczatki
- 120g masła
- 1 jajko
- sól
Na farsz:
- opakowanie haggisa dobrej jakości
Sos whisky:
- 150ml śmietany
- 20ml szkockiej whisky (użyłam Jury 10-letniej)
- po pół łyżeczki musztardy gładkiej i gruboziarnistej
- sól, pieprz
- mały listek laurowy
- kilka kropli z cytryny (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Przygotowanie ciasta:
Do dużej miski wsypać mąkę i wymieszać ją z solą. Dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach, wbić jajko i wyrobić na gładką masę. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dosypać nieco więcej mąki. Z ciasta uformować kulę i odstawić do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, na grubość około 0,5cm. Z ciasta wyciąć kółka nieco większe od foremek, aby tarteletki miały ładne, wysokie brzegi. Ciastem wyłożyć foremki, ciasto delikatnie docisnąć do spodu foremki i do brzegów. Foremki wyłożone ciastem wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać groszkiem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez około 15 minut lub do czasu aż tarteletki będą rumiane.
Upieczone tarteletki wyjąć z piekarnika, delikatnie zdjąć obciążenie i odstawić aby ostygły. Wyjąć z foremek i przełożyć na talerz.
Przygotowanie sosu whisky:
Śmietanę wlać do niedużego garnka, dodać liść laurowy, gładką i gruboziarnistą musztardę i powoli podgrzewać. Śmietanę doprawić solą i pieprzem, wlać whisky i chwilę gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aby śmietana się nie przypaliła. Pod koniec dodać kilka kropli soku z cytryny (opcjonalnie).
Przygotowanie tarteletek:
Haggisa przełożyć do głębokiego talerza, rozdrobnić widelcem i podgrzać w mikrofalówce przez 2 minuty, zamieszać po czym podgrzewać przez kolejne 2 minuty. Haggis powinien być bardzo gorący. Haggisa można też podgrzać na patelni.
Gorącego haggisa nałożyć do tarteletek, polać sosem whisky i podawać z konfiturą z czerwonej cebuli.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.