Zupa z rukoli z wędzonym łososiem
Akcja szkocka powoli dobiega końca, a na jej zakończenie mam dla Was ciekawy przepis. Postanowiłam przygotować zupę z rukoli z wędzonym łososiem. Smak zupy z rukoli jest dość specyficzny i może nie każdemu przypadnie do gustu, ale muszę przyznać, że mimo iż nie przepadam za rukolą, tak ta zupa wyjątkowo mi zasmakowała. Zupa z rukoli jest ciekawa w smaku, delikatna, naturalnie słodka, a dodatek wędzonego łososia dodatkowo podkreśla jej smak. Polecam wypróbować.
Zupa z rukoli z wędzonym łososiem
Składniki:
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 150ml śmietany
- 350ml wywaru warzywnego (bulionu)
- 250-300g rukoli
- kilka listków świeżej bazylii
- kilka plastrów wędzonego łososia
- sól, pieprz
- kilka kropli soku z cytryny (opcjonalnie lub do smaku)
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać oliwę. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki i wrzucić na patelnię, dodać rozgnieciony ząbek czosnku i zeszklić, ale nie pozwolić aby cebula się przypaliła.
Do przesmażonej cebuli wlać śmietanę i wywar warzywny, wymieszać i powoli zagotować. Gotować na małym ogniu przez kilka minut. Dodać rukolę (zostawić kilka listków do przybrania) i bazylię. Zagotować po czym od razu zdjąć z ognia.
Gdy zupa chwilę przestygnie dokładnie ją zmiksować.
Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz opcjonalnie dodać trochę soku z cytryny.
Zupę z rukoli nalać do miseczek, przybrać wędzonym łososiem, listkami rukoli i skropić oliwą z oliwek extra virgin. Natychmiast podawać.
Smacznego!
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń