Łosoś smażony z ziemniaczkami i szparagami
Jak już wspominałam łosoś to w Szkocji niezwykle popularna ryba. Wczoraj miałam dla Was tarteletki z łososiem wędzonym, a dziś przygotowałam pyszne danie ze świeżego łososia. Łosoś smażony z ziemniaczkami i szparagami jest niezwykle smaczny, soczysty i delikatny. Muszę przyznać, że tak przygotowany łosoś jest rewelacyjny - najlepszy jakiego dotąd jadłam. Zdecydowanie polecam przygotować go w opisany niżej sposób, a jestem pewna że każdemu zasmakuje i nie będziecie narzekać na suchą rybę ;)
Łosoś smażony z ziemniaczkami i szparagami
Składniki na 2 porcje:
- 2 filety z łososia ze skórą
- 250g młodych ziemniaków
- pęczek koperku
- 1 cytryna (sok)
- mały pęczek zielonych szparagów
- ogórek
- masło
- sól, pieprz
- olej
- oliwa z oliwek
Jak zrobić łososia z ziemniaczkami i szparagami?
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Gdy będą miękkie odcedzić i zostawić, aby wyschły. Pokroić na grubsze plastry. Skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, dodać łyżkę posiekanego koperku i delikatnie wymieszać. Przykryć i odstawić.
Piekarnik nagrzać do 150-160 stopni.
Łososia umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Na rozgrzaną patelnię położyć łososia skórą do dołu i smażyć przez kilka minut aż skóra będzie złota i chrupiąca. Następnie patelnię z łososiem wstawić do piekarnika na około 4 minuty. Rybę wyjąć z piekarnika, rybę oprószyć solą, na patelnię włożyć masło i trochę soku z cytryny. Gdy masło się rozpuści, kilka razy polać nim łososia. Następnie usmażonego łososia zdjąć z patelni, przełożyć na ręcznik papierowy i pozwolić mu odpocząć kilka minut.
W tym samym czasie ugotować szparagi - gotować przez 3-4 minuty w zależności od grubości. Odcedzić i przelać zimną wodą. Szparagi powinny być al dente, jędrne i intensywnie zielone.
Z ogórka wyciąć długie i cienkie paski, najlepiej zrobić to obieraczką do warzyw. Paski z ogórka zwinąć w ciasne rolki.
Na środku talerza ułożyć ziemniaki. Na ziemniakach położyć filet z łososia. Dookoła łososia ułożyć 3 roladki z ogórka. Szparagi położyć na łososiu i po bokach talerza. Przybrać koperkiem skropić masłem ze smażenia ryby i natychmiast podawać.
Smacznego!
Danie prezentuje się idealnie. Wszystkie składniki bardzo lubię, a nawet bardzo lubię. Przepis dla mnie idealny. :)
OdpowiedzUsuńCiesze sie ze przepis sie podoba i w takim razie polecam wyprobowac :)
Usuń