Tarteletki z wędzonym łososiem i koperkiem
Dziś mam dla Was pyszne tarteletki z wędzonym łososiem i koperkiem. Łosoś jest rybą niezwykle powszechną w Szkocji. Tutejszy łosoś jest niezwykle smaczny i soczysty. Łosoś wędzony jest równie popularny. Tarteletki z wędzonym łososiem, idealnie sprawdzą się w roli przystawki na każdego rodzaju przyjęcie, ponieważ wyglądają niezwykle elegancko i efektownie, a co więcej są niezwykle smaczne! Polecam!
Tarteletki z wędzonym łososiem i koperkiem
Składniki na 4-6 tarteletek:
Na ciasto:
- 100g masła
- 150g mąki pszennej
- sól, pieprz
Na Farsz:
- 200-250g wędzonego łososia
- 2 jajka
- 2 łyżki świeżego koperku
- 300ml rzadkiej śmietany
- 1 płaska łyżeczka chrzanu (lub do smaku)
Jak zrobić tarteletki z wędzonym łososiem i koperkiem
Przygotowanie ciasta:
Mąkę, masło i sól przełożyć do miski i utrzeć w palcach aż powstaną okruszki, a następnie gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć folią spożywczą i schować do lodówki na minimum 30 minut.
Przygotowanie farszu:
Do naczynia z dzióbkiem wbić jajka, wlać śmietanę, dodać drobno posiekany koperek, chrzan, doprawić solą i pieprzem, roztrzepać widelcem.
Przygotowanie tarteletek:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość kilku milimetrów. Ciastem wyłożyć foremki do tarteletek, przykryć papierem do pieczenia i wysypać groszkiem do pieczenia (fasolą lub ryżem). Piec przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika, zdjąć obciążenie i wystudzić.
Łososia pokroić w cienkie paski i wyłożyć nimi upieczone tarteletki. Tarteletki z łososiem zalać przygotowanym farszem. Tarteletki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 minut, lub do czasu aż farsz się zetnie.
Podawać na ciepło lub na zimno z ulubioną sałatą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.