Jajecznica z wędzonym łososiem
Na sobotnie śniadanie przygotowałam bardzo proste, ale niezwykle smaczne danie - jajecznicę z wędzonym łososiem. Łosoś nieodzownie kojarzy się ze Szkocją, jest to jeden z narodowych produktów tego niewielkiego kraju i jest bardzo smaczny. Jajecznica to oczywiście nic skomplikowanego, jednak po raz pierwszy przygotowałam ją z dodatkiem śmietany, co sprawiło że stała się ona niezwykle kremowa. Zdecydowanie polecam to proste, ale jakże pyszne śniadanie.
Jajecznica z wędzonym łososiem
Składniki - porcja dla 1 osoby:
- 2-3 jajka w zależności od wielkości
- 2 łyżeczki śmietany
- 1-2 plastry wędzonego łososia (w zależności od wielkości)
- kawałek masła
- sól, pieprz
- szczypiorek do przybrania
Jak zrobić jajecznicę z łososiem?
Jajka wbić do miseczki, dodać łyżeczkę śmietany, doprawić sporą ilością pieprzu i niewielką ilością soli (łosoś jest słony). Jajka roztrzepać widelcem, aby połączyły się ze śmietaną.
Pod grillem w piekarniku położyć plastry łososia i delikatnie go podgrzać.
Na patelni rozgrzać masło. Wlać roztrzepane jajko, smażyć przez kilka minut ciągle mieszając. Gdy jajecznica jest prawie gotowa dodać drugą łyżeczkę śmietany, zamieszać i zdjąć z ognia.
Jajecznicę nałożyć na ciepły talerz, obok położyć plastry podgrzanego łososia. Jajecznicę przybrać drobno pokrojonym szczypiorkiem i natychmiast podawać z ulubionym pieczywem - może to być świeży chleb lub bułka, tost, lub tak jak u mnie ciasteczka owsiane - oatcakes.
Smacznego!
Mniam! Pyszności! :)
OdpowiedzUsuńFajnie, cieszę się!
Usuńbardzo często jem jajecznicę, łososia też baardzo lubię
OdpowiedzUsuńPolecam połączyć te dwie rzeczy - będzie pysznie!
Usuń