Perski kebab z kurczaka
Kebab z pewnością kojarzy się z budką, gdzie można kupić mięso z tzw. kija. Nie wszyscy mają dobre zdanie o takich przybytkach. Myślę jednak, że warto odczarować to negatywne pojęcie "kebaba". Kebab to określenie mięsa nadzianego na szpadkę i grillowanego nad otwartym ogniem. Taki rodzaj jedzenia wywodzi się z najdawniejszych czasów, tak jedli wojownicy, pasterze czy łowcy.
Tajemnicą dobrego kebaba jest odpowiednie zamarynowanie mięsa. Dodatek aromatycznych przypraw i kwaśnej zalewy sprawia, że mięso jest kruche i bardzo smaczne. Pieczenie mięsa nad otwartym ogniem dodaje mu dymnego aromatu. Polecam delikatnego kebaba z kurczaka na sposób perski.
Perski kebab z kurczaka
Składniki:
- 600g wyfiletowanych udek z kurczaka
- większa szczypta szafranu zalanego 2 łyżkami gorącej wody
- sok z limonki (50ml)
- 2 łyżki octu winnego
- 2 cebule pokrojone w cienkie plasterki
- szklanka jogurtu greckiego (250ml)
- skórka otarta z 1 limonki
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
Jak zrobić perski kebab z kurczaka?
W dużej, szklanej misce dokładnie wymieszać wszystkie składniki marynaty - szafran zalany wodą, sok z limonki, ocet winny, pokrojoną cebulę, jogurt grecki, skórka otarta z limonki, sól i pieprz.
Kurczaka umyć i oczyścić, pokroić na większe kawałki i przełożyć do miski z marynatą. Mięso dokładnie wymieszać, aby dobrze pokryło się marynatą. Miskę przykryć i odstawić do lodówki na noc lub na 24 godziny.
Mięso wyjąć na około 30 minut przed grillowaniem i nadziać na szpadki do szaszłyków.
Grilla dobrze rozpalić, gdy węgielki będą się żarzyły, szaszłyki położyć na grillu i grillować 10-15 minut, co kilka minut obracając. Grillujące się mięso można polewać pozostałą w misce marynatą.
Perski kebab z kurczaka podawać z arabskim chlebkiem (np. lavash), sałatą, rzodkiewką, grillowanymi pomidorkami i kawałkami limonki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.