Printfriendly

Perski kebab z kurczaka


jak zrobić kebab z kurczaka

Kebab z pewnością kojarzy się z budką, gdzie można kupić mięso z tzw. kija. Nie wszyscy mają dobre zdanie o takich przybytkach. Myślę jednak, że warto odczarować to negatywne pojęcie "kebaba". Kebab to określenie mięsa nadzianego na szpadkę i grillowanego nad otwartym ogniem. Taki rodzaj jedzenia wywodzi się z najdawniejszych czasów, tak jedli wojownicy, pasterze czy łowcy. 
Tajemnicą dobrego kebaba jest odpowiednie zamarynowanie mięsa. Dodatek aromatycznych przypraw i kwaśnej zalewy sprawia, że mięso jest kruche i bardzo smaczne. Pieczenie mięsa nad otwartym ogniem dodaje mu dymnego aromatu. Polecam delikatnego kebaba z kurczaka na sposób perski. 

kebab z kurczaka po persku

Perski kebab z kurczaka


Składniki: 


  • 600g wyfiletowanych udek z kurczaka
  • większa szczypta szafranu zalanego 2 łyżkami gorącej wody
  • sok z limonki (50ml)
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 cebule pokrojone w cienkie plasterki
  • szklanka jogurtu greckiego (250ml)
  • skórka otarta z 1 limonki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

Jak zrobić perski kebab z kurczaka? 


W dużej, szklanej misce dokładnie wymieszać wszystkie składniki marynaty - szafran zalany wodą, sok z limonki, ocet winny, pokrojoną cebulę, jogurt grecki, skórka otarta z limonki, sól i pieprz.
Kurczaka umyć i oczyścić, pokroić na większe kawałki i przełożyć do miski z marynatą. Mięso dokładnie wymieszać, aby dobrze pokryło się marynatą. Miskę przykryć i odstawić do lodówki na noc lub na 24 godziny. 
Mięso wyjąć na około 30 minut przed grillowaniem i nadziać na szpadki do szaszłyków.
Grilla dobrze rozpalić, gdy węgielki będą się żarzyły, szaszłyki położyć na grillu i grillować 10-15 minut, co kilka minut obracając. Grillujące się mięso można polewać pozostałą w misce marynatą. 

Kebab z grilla

Perski kebab z kurczaka podawać z arabskim chlebkiem (np. lavash), sałatą, rzodkiewką, grillowanymi pomidorkami i kawałkami limonki. 

w80przepisowdookolaswiata

Smacznego!
w80przepisowdookolaswiata


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger