Kurczak pieczony faszerowany ryżem
Kolejny przepis z kuchni perskiej to kurczak pieczony faszerowany ryżem. Muszę przyznać, że stosunkowo rzadko przygotowuję kurczaka pieczonego w całości, jednak ten przepis mnie zaintrygował i postanowiłam go wypróbować. Danie okazało się rewelacyjne! Kurczak jest niezwykle smaczny, delikatny i soczysty, a farsz aromatyczny, lekko słodki, po prostu pyszny! Polecam przygotować takiego pieczonego kurczaka na niedzielny obiad lub na każdą inną okazję, jestem pewna, że wszystkim zasmakuje!
Kurczak pieczony faszerowany ryżem
Składniki:
- średniej wielkości kurczak (ok 2kg)
- 2 łyżeczki soli (do natarcia kurczaka)
- 2 średnie cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- pół szklanki ryżu długo ziarnistego
- 0,5 łyżeczki perskiej mieszanki przypraw advieh
- 1 łyżeczka suszonych płatków róży (opcjonalnie)
- 1 szklanka wody (200-250ml)
- garść suszonego berberysu
- garść migdałów
- 2 garście rodzynek
- sok z połowy limonki
- szczypta szafranu zalana 1 łyżką gorącej wody
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka umyć i osuszyć, po czym natrzeć solą.
Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Cebulę dusić na małym ogniu przez 15-20 minut, do czasu aż cebula będzie miękka i rumiana, od czasu mieszać.
W międzyczasie dobrze wypłukać ryż (do czasu aż woda nie będzie biała).
Do usmażonej cebuli dodać wypłukany ryż, przyprawę advieh oraz płatki róży (jeśli używacie) oraz łyżeczkę soli oraz sporo pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez 2-3 minuty.
Wlać szklankę wody, wymieszać i gotować pod przykryciem około 12-15 minut. Po tym czasie do ryżu dodać berberys, migdały, rodzynki, sok z limonki oraz wodę z szafranem. Wszystko wymieszać i zdjąć z ognia. Poczekać, aby farsz ostygł.
Kurczaka dobrze nafaszerować ryżem, dokładnie go upychając. Kuper kurczaka spiąć wykałaczką.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Kurczaka położyć w naczyniu żaroodpornym lub na blasze do pieczenia, posmarować oliwą lub roztopionym masłem, luźno przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na około 1,5 godziny.
Pod koniec pieczenia zdjąć folię, aby skórka się przyrumieniła.
Kurczaka pieczonego faszerowanego podawać z pieczywem i np. perską mizerią lub sałatką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.