Focaccia
Dziś postanowiłam przygotować znany zapewne wszystkim, pyszny, włoski chlebek - focaccię. Udała mi się wyśmienicie i była wspaniałą bazą do kanapeczek na śniadanie, a także do zjedzenia z oliwą i octem balsamicznym. Zrobiłam podstawową wersję tego chleba, jedynie z dodatkiem rozmarynu. Była pyszna i z pewnością będę ją robić częściej, być może z innymi dodatkami np. cebulką lub oliwkami.
Foccacia to już kolejny włoski chlebek jaki pojawił się na blogu poprzedni to ciabatta, którą również gorąco Wam polecam.
Foccacia to już kolejny włoski chlebek jaki pojawił się na blogu poprzedni to ciabatta, którą również gorąco Wam polecam.
Składniki:
- 350g mąki pszennej
- 250ml letniej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 7g suszonych drożdży
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- odrobina oliwy do posmarowania
- rozmaryn po posypania na wierzchu
- gruba sól
Przygotowanie:
Do dużej miśki przesiać mąkę, dodać sól i wymieszać, następnie wsypać drożdże, dodać wodę i oliwę i dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Nastepnie wyrabiać przez około 5 minut aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Uformować kulę i włożyć na natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny, lub do czasu aż podwoi swoją objętość.
Blachę wylać oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć na nią ciasto, rozprowadzić równomiernie po blasze, posmarować oliwą wymieszaną z niewielką ilością wody i posiekanym rozmarynem, poprószyć gruboziarnistą solą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez około 20-25 minut lub do czasu aż chlebek będzie z wierzchu rumiany.
Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia na kratce.
Smacznego!
Bardzo lubię focaccie z rozmarynem i solą - Twoja prezentuje się bardzo ładnie. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji włoskiej:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie taką przygotowałąm, była super i zniknęła błyskawicznie :) Mam nadzieję, że do akcji uda mi się dodać jeszcze jakiś przepis:)
Usuń