Zupa porowa
Od jakiegoś czasu miałam ochotę na zupę. Gorącą, gęstą, rozgrzewającą. Zastanawiałam się tylko na jaką, a ponieważ w domu miałam pory, wybór był prosty - zupa porowa. Już od dawna nosiłam się z zamiarem ugotowania i spróbowania takiej zupy, ponieważ nigdy jeszcze takowej nie jadłam i w końcu nastał ten dzień! Kilkakrotnie widziałałam tę zupę w stołówce w pracy, ale nie wyglądała ona zbyt zachęcająco - nitki porów pływały w jakiejś wodnistej (na oko) zawiesinie. Ja przygotowałam zupę - krem, a jej smak przeszedł moje oczekiwania;) mimo, że to danie kuchni brytyjskiej jest godne polecenia:)
Zupa jesty banalnie prosta i szybka w przygotowaniu, a smakuje oczywiście wyśmienicie! Wszsytkim gorąco polecam, szczególnie tym zapracowanym, ponieważ to błyskawiczny sposób na ekspresowy i smakowity obiad. Aby obiad był bardziej sycący można podać z grzankami.
- 3-4 pory
- 2-3 ziemniaki
- 1 czubata łyżka masła
- 500ml bulionu warzywnego
- 50ml śmietany
- sól, pieprz
- vegeta
W garnku roztopić masło. Pora pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka i smażyć kilka minut. Dodać bulion i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną vegety. Zupę zmiksować, dodać śmietanę, podgrzać, aby była gorąca. Podawać.
*
Smacznego!
*Przepis pochodzi z pewnej książki, którą nabyłam jakiś czas temu, w następnym poście więcej szczegółów.
Kuchnia brytyjska nie jest taka zla - mozna w niej znalezc kilka prawdziwych perelek! A taka zupe robie dosc czesto i nigdy nie mam jej dosc.
OdpowiedzUsuńTeż robiłam tę zupkę i byłam zachwycona! http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
OdpowiedzUsuńOwszem, zupa niczego sobie i chyba będzie się u mnie częściej pojawiać;)
OdpowiedzUsuńPS.W planach zupa brukselkowa;)
Polecam dodac do tej zupy trochę podsmażonego wędzonego łososia. I zamiast wegety sos z cytryny i dużo koperku. Pycha!
OdpowiedzUsuńJa dodaję kiełbasę swojską oraz zamiast ziemniaków daję fasolę.
OdpowiedzUsuńBrzmi rowniez bardzo ciekawie;) Tylko wtedy juz nie jest wegetarianska:) ale moze keidys sprobuje;)
UsuńA ja zamiast śmietany, dodaje po prostu serek topiony śmietankowy :) uczę się w szkole gastronomicznej i tak właśnie Pani podawała przepis..trochę kiełbaski konserwowej w to i mmm pycha :D
OdpowiedzUsuń