Printfriendly

Zupa porowa

Od jakiegoś czasu miałam ochotę na zupę. Gorącą, gęstą, rozgrzewającą. Zastanawiałam się tylko na jaką, a ponieważ w domu miałam pory, wybór był prosty - zupa porowa. Już od dawna nosiłam się z zamiarem ugotowania i spróbowania takiej zupy, ponieważ nigdy jeszcze takowej nie jadłam i w końcu nastał ten dzień! Kilkakrotnie widziałałam tę zupę w stołówce w pracy, ale nie wyglądała ona zbyt zachęcająco - nitki porów pływały w jakiejś  wodnistej (na oko) zawiesinie. Ja przygotowałam zupę - krem, a jej smak przeszedł moje oczekiwania;) mimo, że to danie kuchni brytyjskiej jest godne polecenia:) 
Zupa jesty banalnie prosta i szybka w przygotowaniu, a smakuje oczywiście wyśmienicie! Wszsytkim gorąco polecam, szczególnie tym zapracowanym, ponieważ to błyskawiczny sposób na ekspresowy i smakowity obiad. Aby obiad był bardziej sycący można podać z grzankami.
  • 3-4 pory
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 czubata łyżka masła
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 50ml śmietany
  • sól, pieprz
  • vegeta
W garnku roztopić masło. Pora pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka i smażyć kilka minut. Dodać bulion i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną vegety. Zupę zmiksować, dodać śmietanę, podgrzać, aby była gorąca. Podawać.


 *
Smacznego!

*Przepis pochodzi z pewnej książki, którą nabyłam jakiś czas temu, w następnym poście więcej szczegółów.

7 komentarzy:

  1. Kuchnia brytyjska nie jest taka zla - mozna w niej znalezc kilka prawdziwych perelek! A taka zupe robie dosc czesto i nigdy nie mam jej dosc.

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robiłam tę zupkę i byłam zachwycona! http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  3. Owszem, zupa niczego sobie i chyba będzie się u mnie częściej pojawiać;)
    PS.W planach zupa brukselkowa;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam dodac do tej zupy trochę podsmażonego wędzonego łososia. I zamiast wegety sos z cytryny i dużo koperku. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja dodaję kiełbasę swojską oraz zamiast ziemniaków daję fasolę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzmi rowniez bardzo ciekawie;) Tylko wtedy juz nie jest wegetarianska:) ale moze keidys sprobuje;)

      Usuń
  6. A ja zamiast śmietany, dodaje po prostu serek topiony śmietankowy :) uczę się w szkole gastronomicznej i tak właśnie Pani podawała przepis..trochę kiełbaski konserwowej w to i mmm pycha :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger