Printfriendly

Chlebek naan

Do indyjskich potraw bardzo lubię tradycyjne indyjskie chlebki, a szczególnie przypadły mi do gustu chlebki naan. Zazwyczaj kupuję je gotowe, są dość smaczne i wystarczy je jedynie podgrzać, lub zamawiam w restauracjach/take-away'ach, te są pyszne! Nigdy jednak nie piekłam ich sama, choć nosiłam się z tym od dawana. Zagniecenie ciasta, następnie jego wyrośnięcie i upieczenie zajmuje trochę czasu, na co zazwyczaj nie mam czasu, a decydując się na danie indyjskie, robię je ponieważ wiem, że jest ono stosunkowo szybkie w przygotowaniu, czyli idealnie nadaje się na szybki obiad po powrocie z pracy. W końcu jednak zmobilizowałam się i postanowiłam je zrobić. Wykonanie chlebków naan nie jest skomplikowane, ale na ich przygotowanie trzeba poświęcić nieco czasu, ze względu na wyrastanie ciasta. 
Chlebki naan razem ze mną upiekli w ramach wspólnego gotowania:
DobromiłaMirabelka,, Meggie i Bartoldzik.

Chlebek naan

Składniki:
  • 280g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka nasion czarnuszki
  • 2 łyżeczki suszonej kolendry
  • 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki klarowanego masła - roztopionego
  • 2 ząbki czosnku 
Przygotowanie:

W miseczce dokładnie wymieszać jogurt z drożdżami, odstawić na 15 minut.
W misce wymieszać mąkę z solą, czarnuszką i połową kolendry. Dodać jogurt i roztopione masło, następnie ugniatać przez kilka minut aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Uformować kulę, umieścić w naoliwionej misce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut, lub do czasu aż podwoi swoją objętość. 
Piekarnik nagrzać do 230st C.
Ciasto przełożyć na powierzchnię lekko posypaną mąką i podzielić na trzy równe części i uformować kule. Rozwałkować je na kształt łezki o grubości 5-8mm, posmarować wyciśniętym przez praskę czosnkiem. 
Umieścic rozwałkowane placki w piekarniku i piec przez kilka minut aż urosną, zorbią się puszyste i lekko zbrązowieją na wierzchu. Wyjąć z piekarnika, posmarować roztopionym masłem i natychmiast podawać.

Chlebek naan

Smacznego!

20 komentarzy:

  1. wow, wygląda super!!

    zapraszam do siebie na domowe pesto! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki ;) I napewno do ciebie zajrzę, domowe pesto "chodzi" za mną od dawna ;)

      Usuń
  2. Smacznie tu u Ciebie :) Będę zaglądać regularnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się podoba, a jeszcze bardziej cieszę się z kolejnego regularnego gościa ;)

      Usuń
  3. Naany są pyszne, ale w wersji z czosnkiem nie próbowałam jeszcze. Następnym razem zrobię je tak jak Ty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli takiego nie jadłaś, to gorąco polecam! Jet pyszny! Ja nastepnym razem zrobnie pashwari - bo to jest mój ulubiony;)

      Usuń
  4. Pysznosci, kazde curry z takim dodatkiem smakuje bosko.

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam te chlebki:) pozdrawiam http://manufakturaciastek.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Często w indyjskich knajpkach biorę naany do różnych curry. Bardzo je lubię, a w wersji z czosnkiem są przepyszne :) Muszę zrobić sama :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, moim zdaniem są lepsze od ryżu:) Polecam pashwari, jeśli jeszcze nie jadłaś, jest słodki, ale przepyszny!

      Usuń
  7. Bosko wyszly! Cos mi sie zdaje, ze musze wyprobowac twoja wersje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje! Ciesze sie ze sie podobaja:) Kniecznie wyprobuj i daj zanc ja wyszly, mnie sie wydaje ze troszke malo wyrosly.

      Usuń
  8. Oooo suuupeeer!!! Wyglądają rasowo. Muszę zdecydowanie wypróbować przy następnym curry :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A tak mi jeszcze przyszło do głowy: z chlebem to zazwyczaj jest sporo roboty i czekania, ale jak wyjdzie, to jest niesamowita satysfakcja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, musze przyznac, ze satysfakcja jest ogromna. Ale jak robi sie je na spokojnie w czasie leniwego weekendu, to nawet to czekanie nie przeszkadza;) Wlasnie w ostatni weekend zrobilam kolejne chlebki, tym razem bez zadnych dodatkow i wyszly jeszcze lepsze, chyba dlatego ze ciasto o wiele lepiej wyroslo;) Narazie mozna je zobaczyc przy przepisie na curry z orzechami nerkowca, a juz wkrotce pojawi sie wpis z przepisem;)

      Usuń
  10. Probowalam dzis zrobic chlebki naan na mace orkiszowej i kokosowej..... wyszlo pyszne ale wogole w niczym chlebekow naan nie przypominalo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, to bardzo ciekawe rozwiązanie ;) mimo że nie przypominały naanów mam nadzieję, że były smaczne? :)

      Usuń
  11. Zostalo mi jeszcze curry wiec zrobilam powtorke chlebka naan. Tym razem na samej mace orkiszowej bialej. Wyszly cudownie pyszne... nawet (ze ta skromnie dodam) lepsze niz w restauracji.

    Dziekuje za przepis. Super (jak zawsze!)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fantastycznie! Cieszę się, że smakują ci moje przepisy ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger