Curry z orzechami nerkowca
18.8.13
7
curry
,
danie główne
,
kuchnia indyjska
,
Kulinaria
,
kurczak
,
Łatwe
,
mięso
,
orzechy nerkowca
Dziś, na zakończenie kulinarnej akcji Meggie kuchnia indyjska przygotowałam przepyszne curry z kurczaka z orzechami nerkowca. Jest to jedno z moich ulubionych potraw kuchni indyjskiej - lekko słodkie z niepowtarzalnym, delikatnym smakiem orzechów. Gorąco polecam z pysznym domowym chlebkiem naan.
Skladniki:
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki czubate koncentratu pomidorowego
- 50g orzechów nerkowca
- 1,5 łyżeczki przyprawy garam masala
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy chili
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,25 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- garść rodzynek, mogą być dwie jeżeli danie ma być nieco słodsze
- 2 łyżki świeżej kolendry
- 2 piersi kurczaka
- kilka pieczarek (około 180g)
- olej do smażenia
- 100-150ml wody
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić, wrzucić do miksera i lekko zmiksować. Następnie dodać do niej koncentrat pomidorowy, orzechy nerkowca, przyprawę garam masala, czosnek, przyprawę chili, sok z cytryny, kurkumę, sól i jogurt i wszystko dokładnie zmiksować na w miarę jednolitą masę.
W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej i przesmażyć na niej zmiksowaną masę. Po chwili dodać połowę kolendry, rodzynki i kurczaka pokrojonego w kawałki wielkości kęsa. Smażyć przez chwilę aż kurczak lekko się podsmaży - zrobi się biały, następnie dodać pieczarki pokrojone na niewielkie kawałki. Podlać niewielką ilością wody do uzyskania pożądanej gęstości sosu i smażyć przez kilkanaście minut aż kurczak będzie usmażony. Podawać natychmiast z ryżem lub chlebkiem naan.
Smacznego!
Zazdroszczę pięknego naczynia - chciałabym takie mieć.
OdpowiedzUsuńWystarczylo, ze przeczytalam skladniki, a juz moje slinianki zwariowaly :) Dzieki za udzial w akcji!
OdpowiedzUsuń:) Naprawde goraco polecam to curry - jest po prostu boskie! :)
UsuńPS. Czekam na kolejna edycje akcji;)
Kochana, zrobilam to danie moim milosnikom curry i jedli az im sie uszy trzesly. Ja z reszta tez, choc ja akurat ogolnie nie wielbie curry jakos szczegolnie. Takze wybierz sobie, ktory zachwyt uwazasz za wiekszy komplement ;-)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że tak smakowało;) Super, że moje przepisy są wykorzystywane i tak pozytywnie odbierane ;) Hmm nie wiem czemu nie przepadasz za curry - ja je wprost uwielbiam;)
Usuńa i chcialam tez dodac, ze jako, ze sama za curry nie szaleje, to zawsze, jak mam zrobic, wpadam po przepis tu do Ciebie i za kazdym razem jest to strzal w dziesiatke :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, w końcu dodaję tu jedynie sprawdzone przepisy ;)
Usuń