Printfriendly

Curry z orzechami nerkowca

Dziś, na zakończenie kulinarnej akcji Meggie kuchnia indyjska przygotowałam przepyszne curry z kurczaka z orzechami nerkowca. Jest to jedno z moich ulubionych potraw kuchni indyjskiej - lekko słodkie z niepowtarzalnym, delikatnym smakiem orzechów. Gorąco polecam z pysznym domowym chlebkiem naan.

Curry z orzechami nerkowca
Skladniki:

  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki czubate koncentratu pomidorowego
  • 50g orzechów nerkowca
  • 1,5 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy chili
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,25 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • garść rodzynek, mogą być dwie jeżeli danie ma być nieco słodsze
  • 2  łyżki świeżej kolendry
  • 2 piersi kurczaka
  • kilka pieczarek (około 180g)
  • olej do smażenia
  • 100-150ml wody
Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić, wrzucić do miksera i lekko zmiksować. Następnie dodać do niej koncentrat pomidorowy, orzechy nerkowca, przyprawę garam masala, czosnek, przyprawę chili, sok z cytryny, kurkumę, sól i jogurt i wszystko dokładnie zmiksować na w miarę jednolitą masę. 
W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej i przesmażyć na niej zmiksowaną masę. Po chwili dodać połowę kolendry, rodzynki i kurczaka pokrojonego w kawałki wielkości kęsa. Smażyć przez chwilę aż kurczak lekko się podsmaży - zrobi się biały, następnie dodać pieczarki pokrojone na niewielkie kawałki. Podlać niewielką ilością wody do uzyskania pożądanej gęstości sosu i smażyć przez kilkanaście minut aż kurczak będzie usmażony. Podawać natychmiast z ryżem lub chlebkiem naan


Curry z orzechami nerkowca


Curry z orzechami nerkowca

Smacznego

  

7 komentarzy:

  1. Zazdroszczę pięknego naczynia - chciałabym takie mieć.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wystarczylo, ze przeczytalam skladniki, a juz moje slinianki zwariowaly :) Dzieki za udzial w akcji!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Naprawde goraco polecam to curry - jest po prostu boskie! :)
      PS. Czekam na kolejna edycje akcji;)

      Usuń
  3. Kochana, zrobilam to danie moim milosnikom curry i jedli az im sie uszy trzesly. Ja z reszta tez, choc ja akurat ogolnie nie wielbie curry jakos szczegolnie. Takze wybierz sobie, ktory zachwyt uwazasz za wiekszy komplement ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że tak smakowało;) Super, że moje przepisy są wykorzystywane i tak pozytywnie odbierane ;) Hmm nie wiem czemu nie przepadasz za curry - ja je wprost uwielbiam;)

      Usuń
  4. a i chcialam tez dodac, ze jako, ze sama za curry nie szaleje, to zawsze, jak mam zrobic, wpadam po przepis tu do Ciebie i za kazdym razem jest to strzal w dziesiatke :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, w końcu dodaję tu jedynie sprawdzone przepisy ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger