wtorek, 22 lipca 2014

Risotto z kurczakiem w 5-ciu smakach

Mięsny Wtorek


Zapraszam na risotto z kurczakiem w 5 smakach. Przepis na tego kurczaka znalazłam w książce z chińskimi przepisami, jednak postanowiłam go nieco zmodyfikować, dzięki czemu powstało risotto z akcentem kuchni chińskiej, w postaci przyprawy 5 smaków, czyli jednym słowem kuchnia fusion. Polecam wypróbować to danie, ponieważ jest bardzo ciekawe i oryginalne w smaku.


Risotto z kurczakiem w 5-ciu smakach

Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 700ml bulionu z kurczaka
  • 300g ryżu do ristotto (np. arborio)


Risotto z kurczakiem w 5-ciu smakach

Przygotowanie:


Kurczaka pokroić na niewielkie kawałki. Mąkę kukurydzianą wymieszać z przyprawą 5 smaków i obtoczyć w niej kurczaka. Przesmażyć na oleju przez kilka minut, aż mięso się "zamknie", przełożyć na talerz. Na tej samej patelni przesmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dodać ryż arborio i stopniowo podlewać bulionem do czasu aż ryż będzie miękki (al dente), a tu znajdziecie przepis na prawdziwe risotto . Po około 10 minutach smażenia ryżu, dodać do niego kurczaka i smażyć razem do czasu aż ryż będzie miękki. Natychmiast podawać.


Risotto z kurczakiem w 5-ciu smakach


Risotto z kurczakiem w 5-ciu smakach

Smacznego!



 

3 komentarze:

  1. Hehe, ciekawe połączenie kuchni włoskiej i chińskiej:) Lubię przyprawę 5 smaków, taki kurczak na pewno jest pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszło naprawdę smaczne, polecam wypróbować ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...