Tortille z mięsem rosołowym
Co zrobić z mięsa rosołowego? Z pewnością miewacie ten problem po ugotowaniu rosołu. Ja bardzo lubię przetwarzać mięso z rosołu, ponieważ można z niego stworzyć wiele niezwykłych potraw o niepowtarzalnym smaku. Tak było i tym razem, gdy mięso rosołowe postanowiłam przerobić na farsz do tortilli i zrobić tortille z mięsem rosołowym. Dzięki temu powstał prosty, tani (resztkowy), ale niezwykle smaczny i sycący obiad. Co więcej bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Przyprawiając mięso na farsz możecie popuścić wodze fantazji kulinarnej i doprawić je według własnego uznania, na pewno będzie smacznie! Poniżej moja propozycja.
Tortille z mięsem rosołowym
Składniki:
- mięso rosołowe obrane z kości
- warzywa z rosołu pokrojone w drobną kostkę
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 200 ml rosołu (ewentualnie wody)
- sól, pieprz
- oliwa i masło do smażenia
- 4-6 tortilli pszennych
- żółty ser
Jak zrobić tortille z mięsem rosołowym?
Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę i masło. Przesmażyć na niej drobno posiekaną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodać drobno posiekaną papryczkę chilli (całą lub pół, w zależności od preferencji smakowych i rodzaju papryczki). Dodać mięso rosołowe oraz warzywa z rosołu. Dodać przyprawy: słodką i ostrą paprykę, kolendrę, kmin rzymski, kurkumę i przyprawę curry oraz zioła - oregano i zioła prowansalskie oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie wymieszać i podlać niewielką ilością bulionu. Smażyć na niedużym ogniu przez kilkanaście minut, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby podlewać bulionem (lub wodą). Chodzi o to, aby farsz nie był zbyt suchy. Pod koniec smażenia doprawić do smaku solą i pieprzem.
Farsz nakładać na tortille i zwijać tak jak krokiety lub sajgonki (w kopertę) - niewielki kawałek tortilli z boków zawinąć do środka, po czym rolować.
Zawinięte tortille ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać startym żółtym serem i papryką (ostrą lub słodką) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 na około 20-25 minut, lub do czasu aż ser się rozpuści, a farsz będzie gorący.
Tortille z mięsem rosołowym podawać z ulubioną sałatą.
Smacznego!
Wygląda bardzo apetycznie, mniam, mniam.
OdpowiedzUsuń