Printfriendly

Tortille z mięsem rosołowym

 co rozbić z mięsa z rosołu

Co zrobić z mięsa rosołowego? Z pewnością miewacie ten problem po ugotowaniu rosołu. Ja bardzo lubię przetwarzać mięso z rosołu, ponieważ można z niego stworzyć wiele niezwykłych potraw o niepowtarzalnym smaku. Tak było i tym razem, gdy mięso rosołowe postanowiłam przerobić na farsz do tortilli i zrobić tortille z mięsem rosołowym. Dzięki temu powstał prosty, tani (resztkowy), ale niezwykle smaczny i sycący obiad. Co więcej bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Przyprawiając mięso na farsz możecie popuścić wodze fantazji kulinarnej i doprawić je według własnego uznania, na pewno będzie smacznie! Poniżej moja propozycja.

wrapy z farszem z mięsa rosołowego


Tortille z mięsem rosołowym


Składniki: 



  • mięso rosołowe obrane z kości
  • warzywa z rosołu pokrojone w drobną kostkę
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 200 ml rosołu (ewentualnie wody)
  • sól, pieprz
  • oliwa i masło do smażenia
  • 4-6 tortilli pszennych
  • żółty ser


Jak zrobić tortille z mięsem rosołowym? 


Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę i masło. Przesmażyć na niej drobno posiekaną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodać drobno posiekaną papryczkę chilli (całą lub pół, w zależności od preferencji smakowych i rodzaju papryczki). Dodać mięso rosołowe oraz warzywa z rosołu. Dodać przyprawy: słodką i ostrą paprykę, kolendrę, kmin rzymski, kurkumę i przyprawę curry oraz zioła - oregano i zioła prowansalskie oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie wymieszać i podlać niewielką ilością bulionu. Smażyć na niedużym ogniu przez kilkanaście minut, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby podlewać bulionem (lub wodą). Chodzi o to, aby farsz nie był zbyt suchy. Pod koniec smażenia doprawić do smaku solą i pieprzem.
Farsz nakładać na tortille i zwijać tak jak krokiety lub sajgonki (w kopertę) - niewielki kawałek tortilli z boków zawinąć do środka, po czym rolować. 
Zawinięte tortille ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać startym żółtym serem i papryką (ostrą lub słodką) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 na około 20-25 minut, lub do czasu aż ser się rozpuści, a farsz będzie gorący.
Tortille z mięsem rosołowym podawać z ulubioną sałatą. 


jak zrobić tortille z mięsem rosołowym

Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger