Sałatka pieczarkowa z groszkiem cukrowym
Kolejnym daniem, które przygotowałam na zakończenie akcji pieczarkowej jest pyszna sałatka pieczarkowa z groszkiem cukrowym. Jest to sałatka z surowych pieczarek z dodatkiem groszku cukrowego, majonezu i ziół. Sałatka pieczarkowa jest niezwykle smaczna, lekko kwaskowa i nieco pieprzna. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do wędlin, a nawet pieczonych mięs. Jest lekka i chrupiąca i z pewnością będzie wzbudzała duże zainteresowanie na wszelkiego rodzaju imprezach. Gorąco polecam!
Sałatka pieczarkowa z groszkiem cukrowym
Sałatka pieczarkowa z groszkiem cukrowym
Składniki na 2 porcje:
- 250g świeżych, jędrnych, białych pieczarek
- 150g groszku cukrowego
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sok z cytryny
- 1 mały ząbek czosnku
- natka pietruszki
- szczypiorek
- sól, pieprz
Jak zrobić sałatkę pieczarkową z groszkiem cukrowym?
Pieczarki obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki. Przełożyć do miski.
Groszek cukrowy wrzucić na wrzątek na około 20-30 sekund, wylać na sito i przelać zimną wodą. Pokroić wzdłuż na 3 części. Dodać do pieczarek.
Przygotować sos - w miseczce wymieszać majonez z jogurtem, sokiem z cytryny, czosnkiem wyciśniętym przez praskę, natką pietruszki, szczypiorkiem oraz solą i sporą ilością pieprzu.
Pieczarki zalać sosem i delikatnie wymieszać.
Sałatkę pieczarkową z groszkiem cukrowym podawać schłodzoną.
Smacznego!
Jedno pytanie po co obierać pieczarki ? nie wystarczy dokładnie oczyścić ? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZawsze je obieram, jakos nie chcialabym jesc tej skorki, szczegolnie gdy jem surowe pieczarki. Nie obieram tylko tych naprawde malutkich ;)
Usuń