Tarteletki z pieczarkami i mascarpone
Kolejnym daniem jakie postanowiłam przygotować do akcji pieczarkowej są tarteletki z pieczarkami i mascarpone. Takie tarteletki to świetny pomysł na przystawkę na imprezę. Kremowe mascarpone idealnie komponuje się z pieczarkami, dzięki czemu całe danie jest niezwykle smaczne. Zdecydowanie polecam wypróbować!
Tarteletki z pieczarkami i mascarpone
Składniki:
Na ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 125g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 żółtko
- 3 łyżki zimnej wody
Na pieczarki:
- 2 szalotki
- 2-3 ząbki czosnku
- 500g pieczarek
- 3 gałązki świeżego tymianku
- garść natki pietruszki
- 1 łyżka suszonego estragonu
- 0,5 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki (lub do smaku)
- sok z cytryny
- 4 łyżki serka mascarpone
- sól i pieprz
Jak zrobić tarteletki z pieczarkami i mascarpone?
Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i pokrojone w kostkę masło oraz żółtko. Mąkę ugnieść z masłem, dolać wodę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie przygotować farsz.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Po 30 minutach ciasto cienko rozwałkować na lekko oprószonej mąką stolnicy. Wyciąć ciasto o średnicy nieco większej niż foremki. Foremki wyłożyć ciastem, dobrze dociskając je do spodu i boków foremki (najlepiej zrobić to kawałkiem niewykorzystanego ciasta (ścinkami), dzięki temu ciasto można dobrze docisnąć w rogach i załamaniach foremek). Ciasto w foremkach ponakłuwać widelcem i wysypać ceramicznymi kulami do pieczenia (można użyć grochu, ryżu lub fasoli). Tarteletki piec przez 10-12 minut. Wyjąć z piekarnika, delikatnie wysypać obciążenie.
Przygotowanie farszu:
Na patelni rozgrzać masło z oliwą i przesmażyć na nim szalotkę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki. Do smażącej się szalotki dodać gałązki tymianku. Do przesmażonej szalotki dodać pokrojone na nieduże kawałki pieczarki. Zwiększyć gaz i smażyć przez kilka minut aż pieczarki zmiękną. W razie potrzeby dodać nieco masła. Pieczarki skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i sporą ilością pieprzu, słodką i ostrą papryką. Dodać garść posiekanej natki pietruszki i estragon. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę, aż odparuje woda, którą puszczą pieczarki.
Przygotowanie tarteletek:
Tarteletki z pieczarkami i mascarpone podawać gorące przybrane natką pietruszki.
Smacznego!
Wow! Wyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDzięki! :)
Usuń