Printfriendly

Tarteletki z pieczarkami i mascarpone



tarteletki z pieczarkami


Kolejnym daniem jakie postanowiłam przygotować do akcji pieczarkowej są tarteletki z pieczarkami i mascarpone. Takie tarteletki to świetny pomysł na przystawkę na imprezę. Kremowe mascarpone idealnie komponuje się z pieczarkami, dzięki czemu całe danie jest niezwykle smaczne. Zdecydowanie polecam wypróbować!


mini tarty z pieczarkami


Tarteletki z pieczarkami i mascarpone



Składniki: 



Na ciasto:



  • 250g mąki pszennej
  • 125g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki zimnej wody



Na pieczarki:



  • 2 szalotki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 500g pieczarek
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • garść natki pietruszki
  • 1 łyżka suszonego estragonu
  • 0,5 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki (lub do smaku)
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki serka mascarpone
  • sól i pieprz



mushroom tartlets



Jak zrobić tarteletki z pieczarkami i mascarpone? 



Przygotowanie ciasta:


Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i pokrojone w kostkę masło oraz żółtko. Mąkę ugnieść z masłem, dolać wodę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut.

W międzyczasie przygotować farsz.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Po 30 minutach ciasto cienko rozwałkować na lekko oprószonej mąką stolnicy. Wyciąć ciasto o średnicy nieco większej niż foremki. Foremki wyłożyć ciastem, dobrze dociskając je do spodu i boków foremki (najlepiej zrobić to kawałkiem niewykorzystanego ciasta (ścinkami), dzięki temu ciasto można dobrze docisnąć w rogach i załamaniach foremek). Ciasto w foremkach ponakłuwać widelcem i wysypać ceramicznymi kulami do pieczenia (można użyć grochu, ryżu lub fasoli). Tarteletki piec przez 10-12 minut. Wyjąć z piekarnika, delikatnie wysypać obciążenie. 



Przygotowanie farszu:


Na patelni rozgrzać masło z oliwą i przesmażyć na nim szalotkę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki. Do smażącej się szalotki dodać gałązki tymianku. Do przesmażonej szalotki dodać pokrojone na nieduże kawałki pieczarki. Zwiększyć gaz i smażyć przez kilka minut aż pieczarki zmiękną. W razie potrzeby dodać nieco masła. Pieczarki skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i sporą ilością pieprzu, słodką i ostrą papryką. Dodać garść posiekanej natki pietruszki i estragon. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę, aż odparuje woda, którą puszczą pieczarki. 


Przygotowanie tarteletek:


Dno upieczonych tarteletek posmarować serem mascarpone, a na wierzchu ułożyć przesmażone pieczarki. Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać przez 10-15 minut. 
Tarteletki z pieczarkami i mascarpone podawać gorące przybrane natką pietruszki. 


jak zrobic tarte z pieczarkami

Smacznego!

2 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger