Frittata ze szparagami i papryką
Wiosna w pełni, także i sezon na szparagi w pełni ;) Dlatego też dziś na naszym stole pojawiła się pyszna i kolorowa frittata ze szparagami i papryką. Frittata to proste, a niezwykle efektowne danie, które idealnie sprawdzi się na późne śniadanie, ale można także spakować ją do pudełka do pracy lub na piknik*. Gorąco polecam!
Polecam także jajka zapiekane na szparagach.
Frittata ze szparagami i papryką
Składniki:
- 2 szalotki
- 1 mały ząbek czosnku
- pół czerwonej papryki
- kilka szparagów (6-8 sztuk)
- 5 jajek (większych, u mnie rozmiar "L")
- sól, pieprz
- masło do smażenia
Jak zrobić frittatę ze szparagami i papryką?
Dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę oraz dolne części szparagów pokrojone na mniejsze kawałki (główki odłożyć, dodamy je później, ponieważ szybciej się gotują). Warzywa delikatnie doprawić solą i pieprzem.
W międzyczasie jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli i delikatnie je roztrzepać.
Gdy warzywa będą al dente wlać jajka, dodać główki szparagów i smażyć na małym ogniu aż boki frittaty zaczną się ścinać.
Piekarnik nagrzać do 130-150 stopni (górna grzałka lub grill) i wstawić pod nią patelnię z frittatą. Zapiekać przez kilka minut, aż jajko na wierzchu ładnie się zetnie i delikatnie przyrumieni (3-5 minuty).
Natychmiast podawać z ulubionym pieczywem.
* Jeżeli frittatę chcecie spakować do pudełka do pracy lub na piknik, upewnijcie się że jajka są całkowicie ścięte! Wtedy także frittatę łatwiej się kroi. W takiej sytuacji odstawić frittatę do wystygnięcia i dopiero kroić.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.