Serowa zapiekanka makaronowa z mięsem rosołowym i zielonym groszkiem
Pomyślałam, że w poniedziałki, po niedzielnym rosole, macie dylemat co przygotować z mięsa rosołowego. Dlatego też w poniedziałki postanowiłam publikować wpisy z pomysłami na wykorzystanie mięsa z rosołu. Mam nadzieję, że ten pomysł przypadnie Wam do gustu i będziecie czerpać z moich pomysłów. Serowa zapiekanka makaronowa z mięsem rosołowym i zielonym groszkiem to moja dzisiejsza propozycja na przetworzenie mięsa z gotowania rosołu. Zapiekanka makaronowa to proste i pyszne danie, które z pewnością wszystkim przypadnie do gustu. Kremowy, kwaskowy sos i słodki zielony groszek nadają tej zapiekance niepowtarzalnego smaku. Gorąco polecam!
Na blogu możecie znaleźć inne pomysły na wykorzystanie mięsa z rosołu, szczególnie polecam pie z kurczakiem i porem lub tortille z mięsem rosołowym.
Serowa zapiekanka makaronowa z mięsem rosołowym i zielonym groszkiem
Składniki:
- 300g makaronu (kolanka lub świderki, lub innego ulubionego)
- 150g serka mascarpone
- 1 łyżeczka musztardy
- 150g żółtego sera
- 200g mięsa rosołowego (użyłam mięsa z golonki, ale równie dobrze sprawdzi się kurczak czy wołowina)
- 150g mrożonego zielonego groszku
- sól, pieprz*
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. Odlać kubek wody z gotowania makaronu, a pozostały makaron odcedzić i przelać zimną wodą.
Dużą patelnię delikatnie rozgrzać i wrzucić na nią serek mascarpone, musztardę i większą część żółtego sera (resztę zostawić do posypania zapiekanki na wierzchu), podlać wodą z gotowania makaronu i delikatnie mieszać aż ser się roztopi i powstanie kremowy, niezbyt gęsty sos.
Dodać mięso rosołowe obrane z kości i rozdrobnione oraz mrożony zielony groszek. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz innymi przyprawami jeżeli używacie, dodać makaron.
Wymieszać, aby makaron pokrył się sosem.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startym żółtym serem, oprószyć ostrą papryką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut, lub do czasu aż ser na wierzchu się przyrumieni.
* Można użyć także słodkiej i ostrej papryki i ulubionych ziół, szczególnie jeżeli przygotowujecie tę zapiekankę, z nieco mdłego mięsa z kurczaka.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.