Grillowane szparagi z sosem holenderskim
Zapraszam na kolejne danie ze szparagami. Tym razem przygotowałam przepyszne grillowane szparagi z sosem holenderskim. Połączenie szparagów z kwaskowym, jajecznym sosem okazało się po prostu wyśmienite!
Przez dłuższy czas bałam się zrobić sos holenderski, ponieważ naczytałam się, że często on nie wychodzi - zamiast sosu wychodzi jajecznica itp. Nic bardziej mylnego - przygotowanie tego sosu nie jest trudne, wymaga jednak nieco cierpliwości i silnej ręki ;) Grillowane szparagi z sosem holenderskim to wspaniałe i eleganckie danie, które możecie podać jako przystawkę na uroczystym obiedzie. Jestem pewna, że Wasi goście będą zachwyceni ;) Gorąco polecam tak podane szparagi ponieważ są po prostu rewelacyjne!
Polecam także inne dania ze szparagami w roli głównej.
Grillowane szparagi z sosem holenderskim
Składniki na 2 porcje*:
- Pęczek zielonych szparagów
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Na sos holenderski:
- 2 łyżki octu z białego wina
- 2 łyżki wody
- 3 żółtka
- 100g roztopionego masła
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
Jak zrobić grillowane szparagi?
Szparagi umyć, odłamać stwardniałe końcówki. Ułożyć na talerzu, skropić oliwą i oprószyć solą i pieprzem.
Rozgrzać żeliwną patelnię grillową lub grill elektryczny (szparagi można grillować także na tradycyjnym grillu) i grillować szparagi przez około 10 minut lub do czasu aż będą miękkie (al dente). Czas grillowania zależy oczywiście od grubości szparagów.
Jak zrobić sos holenderski?
W małym rondelku zagotować ocet i wodę i gotować aż zredukuje się o połowę. Odstawić do wystygnięcia. Przelać do żaroodpornej miski, dodać żółtka i roztrzepać. Miskę z jajkami postawić na garnku z gotującą się wodą i ubijać przez 5-7 minut lub do czasu aż sos zgęstnieje. Ostrożnie zdjąć miskę z garnka, postawić na ściereczce (tak aby miska się nie ruszała) i powoli, stopniowo dodawać roztopione masło. Ubijać do czasu aż sos będzie gęsty, błyszczący i gładki. Delikatnie wmieszać sok z cytryny i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podanie grillowanych szparagów z sosem holenderskim
Zgrillowane szparagi ułożyć na talerzu, polać sosem holenderskim i oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Natychmiast podawać.
*Szparagi zjedliśmy wszystkie na raz (było ich tyle ile widać na zdjęciu), sosu holenderskiego sporo zostało, ale ciężko zrobić mniejszą ilość. Jeżeli zostanie Wam sosu możecie użyć go także do jajka w koszulce, albo do mięsa np. do steka.
Smacznego!
Potrawa wygląda starannie. Wydaje mi się że trochę za bardzo przypieczona. zdrowa dieta wymaga dobrej konsystencji i smaku.
OdpowiedzUsuńCo jest a bardzo przypieczone i w ktorym miejscu?
Usuń