Printfriendly

Jajka zapiekane na szparagach

jajka ze szparagami zapiekane


Idealne weekendowe śniadanie to takie przygotowane bez pośpiechu i zjedzone we dwoje przy wspólnym stole. Ponieważ powoli zaczyna się sezon na szparagi postanowiłam przygotować jajka zapiekane na szparagach. Jest to pyszne, typowo wiosenne danie. Jajka zapiekane robi się szybko i są bardzo proste do przygotowania - wymagają tylko 3 składników. Zdecydowanie polecam zaserwować je podczas weeekendu, lub każdego innego wolnego dnia ;) 


jak zrobić jajka zapiekane ze szparagami

Jajka zapiekane na szparagach


Składniki dla 2 osób: 



  • nieduży pęczek zielonych szparagów
  • 2 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
  • oliwa
  • parmezan
  • sól, pieprz

szparagi z jajkiem


Jak zrobić jajka zapiekane na szparagach? 


Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Pokroić na mniejsze kawałki (o długości około 1,5-2cm).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 
Naczynka do zapiekania (żaroodporne) posmarować oliwą wrzucić pokrojone szparagi, posmarować oliwą i oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika i piec przez 10 minut.
Po 10 minutach pieczenia szparagów do naczyń, na wierzch szparagów, delikatnie wlać jajko (najlepiej najpierw wbić jajko do małej miseczki, a następnie przelać je na szparagi). 
Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 5 minut. 
Gdy białko zacznie się ścinać posypać je parmezanem i zapiekać przez kolejne 3 minuty lub do czasu aż białko całkowicie się zetnie, a żółtko będzie nadal płynne. Trzeba tego pilnować i co chwilę poruszać naczyniem, aby sprawdzić w jakim stanie są jajka. 
Jajka zapiekane na szparagach podawać natychmiast z ulubionym pieczywem, najlepiej domowej roboty ;)

jak zrobic jajka zapiekane

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger