Jajka zapiekane na szparagach
Idealne weekendowe śniadanie to takie przygotowane bez pośpiechu i zjedzone we dwoje przy wspólnym stole. Ponieważ powoli zaczyna się sezon na szparagi postanowiłam przygotować jajka zapiekane na szparagach. Jest to pyszne, typowo wiosenne danie. Jajka zapiekane robi się szybko i są bardzo proste do przygotowania - wymagają tylko 3 składników. Zdecydowanie polecam zaserwować je podczas weeekendu, lub każdego innego wolnego dnia ;)
Jajka zapiekane na szparagach
Składniki dla 2 osób:
- nieduży pęczek zielonych szparagów
- 2 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
- oliwa
- parmezan
- sól, pieprz
Jak zrobić jajka zapiekane na szparagach?
Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Pokroić na mniejsze kawałki (o długości około 1,5-2cm).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Naczynka do zapiekania (żaroodporne) posmarować oliwą wrzucić pokrojone szparagi, posmarować oliwą i oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika i piec przez 10 minut.
Po 10 minutach pieczenia szparagów do naczyń, na wierzch szparagów, delikatnie wlać jajko (najlepiej najpierw wbić jajko do małej miseczki, a następnie przelać je na szparagi).
Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 5 minut.
Gdy białko zacznie się ścinać posypać je parmezanem i zapiekać przez kolejne 3 minuty lub do czasu aż białko całkowicie się zetnie, a żółtko będzie nadal płynne. Trzeba tego pilnować i co chwilę poruszać naczyniem, aby sprawdzić w jakim stanie są jajka.
Jajka zapiekane na szparagach podawać natychmiast z ulubionym pieczywem, najlepiej domowej roboty ;)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.