Printfriendly

Smażony brokuł z pieczarkami


stir-fry z brokula z pieczarkami

Dziś mam dla Was kolejne bardzo proste i smaczne danie z serii "czyszczenie lodówki". Smażony brokuł z pieczarkami to idealny pomysł na piątkowy obiad. Danie z brokuła robi się niezwykle szybko, a co więcej jest lekkie i dietetyczne - idealne dla osób dbających o linię. Takie stir-fry z brokuła to także świetna propozycja na danie do pudełka do pracy. Jeżeli chcecie, aby danie było bardziej sycące możecie podać je z ryżem lub noodlami. Gorąco polecam!



Smażony brokuł z pieczarkami

Smażony brokuł z pieczarkami


Składniki: 



  • 1 brokuł
  • 2 szalotki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • kawałek korzenia imbiru (ok 2cm)
  • 400g pieczarek
  • 1 większa marchewka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • oliwa do smażenia


Jak zrobić smażonego brokuła z pieczarkami?


Brokuła podzielić na różyczki, opłukać i ugotować na parze aż zrobi się lekko miękki.
Odcedzić i przelać zimną wodą.
W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej szalotkę posiekaną w drobną kosteczkę, czosnek wyciśnięty przez praskę, imbir starty na tarce o drobnych oczkach oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli, a także obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Wszystko smażyć przez chwilę często mieszając. Uważać, aby nic się nie przypaliło.
Dodać obrane i pokrojone w grubsze plasterki pieczarki. Smażyć przez kilka minut aż pieczarki puszczą wodę. Wlać sos sojowy i dodać uparowane brokuły. 
Wszystko wymieszać i smażyć przez kolejne kilka minut, aż sos zgęstnieje, a brokuły zrobią się miękkie, ale wciąż będą jędrne. 
Smażonego brokuła z pieczarkami podawać natychmiast posypanego sezamem. Danie można podawać samo lub w towarzystwie ryżu lub noodli. 

jak zrobic stir-fry z brokula


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger