Smażony brokuł z pieczarkami
3.4.20
0
Banalne
,
Błyskawiczne (do 15 minut)
,
brokuł
,
danie wegańskie
,
danie wegetariańskie
,
pieczarki
Dziś mam dla Was kolejne bardzo proste i smaczne danie z serii "czyszczenie lodówki". Smażony brokuł z pieczarkami to idealny pomysł na piątkowy obiad. Danie z brokuła robi się niezwykle szybko, a co więcej jest lekkie i dietetyczne - idealne dla osób dbających o linię. Takie stir-fry z brokuła to także świetna propozycja na danie do pudełka do pracy. Jeżeli chcecie, aby danie było bardziej sycące możecie podać je z ryżem lub noodlami. Gorąco polecam!
Smażony brokuł z pieczarkami
Składniki:
- 1 brokuł
- 2 szalotki
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- kawałek korzenia imbiru (ok 2cm)
- 400g pieczarek
- 1 większa marchewka
- 2 łyżki sosu sojowego
- oliwa do smażenia
Jak zrobić smażonego brokuła z pieczarkami?
Brokuła podzielić na różyczki, opłukać i ugotować na parze aż zrobi się lekko miękki.
Odcedzić i przelać zimną wodą.
W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej szalotkę posiekaną w drobną kosteczkę, czosnek wyciśnięty przez praskę, imbir starty na tarce o drobnych oczkach oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli, a także obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Wszystko smażyć przez chwilę często mieszając. Uważać, aby nic się nie przypaliło.
Dodać obrane i pokrojone w grubsze plasterki pieczarki. Smażyć przez kilka minut aż pieczarki puszczą wodę. Wlać sos sojowy i dodać uparowane brokuły.
Wszystko wymieszać i smażyć przez kolejne kilka minut, aż sos zgęstnieje, a brokuły zrobią się miękkie, ale wciąż będą jędrne.
Smażonego brokuła z pieczarkami podawać natychmiast posypanego sezamem. Danie można podawać samo lub w towarzystwie ryżu lub noodli.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.