Jajka faszerowane buraczkiem
Zbliża się Wielkanoc w związku z czym postanowiłam przygotować kolejną wersję jajek faszerowanych. Tym razem zdecydowałam się na jajka faszerowane buraczkiem z dodatkiem fety i koperku. Takie faszerowane jajka świetnie wpasują się na wielkanocny stół, ale także będą idealnym dodatkiem na wszelkiego rodzaju imprezy przy stole. Buraczki i kwaskowa feta nadają im fantastycznego, słodko - kwaśnego smaku. Zdecydowanie polecam!
Składniki dla 2 osób:
- 2 jajka
- 1 większy ugotowany lub upieczony burak (użyłam gotowych)
- kawałek fety (1 czubata łyżeczka)
- 1 łyżeczka koperku
- sól, pieprz
Jak zrobić jajka farszerowane buraczkiem?
Jajka ugotować na twardo, zahartować i delikatnie obrać, po czym przekroić wzdłuż na pół. Ostrożnie wyjąć żółtka, aby nie uszkodzić białka i przełożyć do miseczki.
Ugotowanego lub upieczonego buraka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do żółtek. Wkruszyć fetę, posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać, rozgniatając widelcem.
Jeżeli wolicie gładszą konsystencję farszu możecie zetrzeć buraczki na miazgę, a fetę i żółtko na tarce o małych oczkach.
Farsz nakładać do połówek jajek (można to zrobić łyżeczką lub szprycką z dużym otworem).
Podawać przybrane koperkiem.
Smacznego!
Na Wielkanocnym stole jajka rządzą ! Wyglądają świetnie Wędrówki po kuchni
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak! Jajka faszerowane buraczkami faktycznie są bardzo kolorowe ;)
UsuńW takiej wersji faszerowanych jajek jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńOj, to zdecydowanie polecam! Są bardzo smaczne! :)
UsuńWygląda to trochę kontrowersyjnie, ale do odważnych świat należy :)
OdpowiedzUsuń