Printfriendly

Pasztet marchewkowy z czerwoną soczewicą


pasztet marchewkowy z soczewicą

Postanowiłam wykorzystać kilka podstawowych produktów, które miałam w domu i przygotowałam banalnie prosty, a niezwykle smaczny pasztet marchewkowy z czerwoną soczewicą. Pasztecik udał się wyśmienicie i jest przepyszny. Ponieważ lubię dobrze doprawione potrawy, także i pasztet marchewkowy musi być wyrazisty w smaku. Pasztet jest bardzo aromatyczny i dość pikantny, ale to nadaje mu charakteru! Jest po prostu rewelacyjny! Pasztet marchewkowy z soczewicą można oczywiście jeść jako dodatek do kanapek, ale dobrze sprawdzi się także jako danie główne. Taki plaster pasztetu marchewkowego to także fantastyczny dodatek do pudełka z jedzonkiem do pracy. Gorąco polecam!



pasztet z marchewki przepis 

Pasztet marchewkowy z czerwoną soczewicą


Składniki: 



  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 4-5 marchewek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta płatków chilli
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki imbiru w proszku
  • sól, pieprz




Jak zrobić pasztet marchewkowy z soczewicą? 



Soczewicę przesypać na sito i wypłukać pod bieżącą wodą. Przesypać do garnka, zalać wodą, zagotować, posolić i gotować przez kilkanaście minut aż będzie miękka. Gdy soczewica będzie ugotowana, przelać na sito i dobrze odsączyć.
W międzyczasie cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na oliwie z masłem. Dodać czosnek wyciśnięty przez praskę. Doprawić niewielką ilością soli. Smażyć powoli do czasu aż cebula się przyrumieni. 
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do przesmażonej cebuli. Wszystko wymieszać, podlać niewielką ilością wody i smażyć do czasu aż marchewka zrobi się miękka. Dodać przyprawy - kolendrę, słodką i ostrą paprykę, chilli, przyprawę curry, imbir i kurkumę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Do usmażonej marchewki dodać ugotowaną soczewicę. Wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku. Warzywa powinny być wyraziste w smaku. 
Odstawić do wystygnięcia. 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 
Do warzyw wbić jajko, dokładnie wymieszać.
Farsz przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. 
Pasztet warzywny piec przez około 45 minut, lub do czasu aż farsz będzie suchy (sprawdzić patyczkiem). 
Pasztet odstawić do wystygnięcia. 
Podawać z ulubionym pieczywem lub grubiej pokrojony jako element dania głównego.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger