Printfriendly

Roladki z tortilli z jajkiem i awokado w dwóch wersjach



jak zrobić roladki z tortilli z jajkiem i awokado

Witajcie!
Mam nadzieję, że po Wielkanocy nie macie dosyć jajek, bo mam dla Was świetny pomysł na wykorzystanie jajek na twardo. Polecam pyszne roladki z tortilli z jajkiem i awokado. Do ich przygotowania przyda się także rzeżucha, która po Wielkanocy zazwyczaj więdnie zapomniana, po czym ląduje w koszu ;) Przedstawiam Wam dwie bardzo proste wersje na przygotowanie roladek z tortilli, jedna to zwykła, łagodna, a druga pikantna, wyrazista. Takie roladki to świetny pomysł na oryginalne śniadanie, ale także rewelacyjnie sprawdzą się jako przekąska na imprezę. Takie wrapy z jajkiem i awokado często zabieram także jako jedzonko pracyPolecam! 


wrapy z jajkiem i awokado

Roladki z jajkiem i awokado w dwóch wersjach



Składniki:



  • 2 większe tortille (najlepiej pszenne)
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 awokado (miękkie, dojrzałe)
  • 2 -3 łyżki rzeżuchy
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka sosu sriracha (opcjonalnie, do wersji na ostro)


Jak zrobić roladki z jajkiem i awokado? 



Jajka pokroić w grubszą kostkę i przełożyć do miski.
Awokado przekroić na pół, obrać i wyjąć pestkę, po czym pokroić w kostkę podobną wielkością do pokrojonego jajka. Dodać do miski z jajkiem. Awokado skropić sokiem z cytryny. Dodać posiekaną rzeżuchę, majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać. Jeżeli masa jest zbyt sucha dodać nieco więcej majonezu.
Na tortilli rozsmarować grubszą warstwę farszu z jajka i awokado, delikatnie, ale ciasno zwinąć, uważać, aby farsz się nie wycisnął. Zwiniętą tortillę pokroić na plastry grubości około 1,5cm. 

Wersja 2 - na ostro:


Do pozostałego farszu z jajka i awokado dodać sos sriracha i wymieszać. Rozsmarować na tortilli, zrolować i pokroić na grube plastry.

Roladki z jajkiem i awokado podawać przybrane rzeżuchą, a wersję na ostro dodatkowo z kroplą sosu sriracha.

tortilla z jajkiem i awokado

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger