Pieczarki na toście
Dziś rozpoczyna się akcja kulinarna - Pieczarkowy Tydzień organizowana przez Anię z bloga Mops w Kuchni. Dlatego też przez następny tydzień możecie spodziewać się wielu przepisów z wykorzystaniem tych jakże popularnych grzybów. Akcję postanowiłam rozpocząć bardzo prostym, banalnym wręcz, ale jednocześnie niezwykle smacznym przepisem na pieczarki na toście. Tost z pieczarkami to bardzo fajny pomysł na śniadanie lub popołudniową przekąskę.
Pieczarki na toście
Składniki na 2 porcje:
- 2 kromki chleba na zakwasie
- 500g małych, młodych, jędrnych pieczarek
- 2 większe szalotki
- 2-4 ząbki czosnku (w zależności od wielkości)
- 2 gałązki świeżego tymianku
- słodka i ostra papryka
- sól, pieprz
- oliwa i masło do smażenia
Jak zrobić pieczarki na toście?
Pieczarki oczyścić (ja obieram ze skórki i odkrawam końcówki nóżek) i pokroić w plasterki (niezbyt cienkie).
Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na niej drobno posiekaną szalotkę, czosnek wyciśnięty przez praskę oraz posiekany tymianek. Gdy szalotka się zeszkli dodać pieczarki i smażyć na dość dużym ogniu. Mieszać od czasu do czasu, ale niezbyt często, aby pieczarki się przyrumieniły. Pieczarki doprawić solą i pieprzem oraz słodką i ostrą papryką (po dużej szczypcie). Smażyć jeszcze chwilę, aż woda która wydzieli się z pieczarek odparuje.
W międzyczasie podpiec chleb (można to zrobić w tosterze lub na patelni grillowej), powinien być dobrze rumiany i chrupiący.
Chleb przełożyć na talerz, na nim ułożyć pieczarki i przybrać listkami tymianku.
Pieczarki na toście natychmiast podawać.
Smacznego!
Dla mnie śniadanie idealne! Dziękuję za dodanie do akcji. Cieszę się, że bierzesz w niej udział :)
OdpowiedzUsuńW takim razie polecam! :) Jak zwykle chętnie przyłączam się do akcji pieczarkowej :) Pieczarki są bardzo wdzięcznym i wszechstronnym produktem ;)
Usuń