Strogonoff z pieczarek
Dziś polecam niezwykle smaczne, tanie i szybkie w przygotowaniu danie - strogonoff z pieczarek. Danie to chciałam przygotowań już od jakiegoś czasu, ale jak zwykle nie składało się. Akcja pieczarkowa okazała się jednak świetną motywacją i w końcu zrobiłam pieczarkowego strogonoffa. Pieczarki w kremowym, pikantno - kwaskowym sosie są niezwykle smaczne. Danie jest po prostu przepyszne! Gorąco polecam na szybki obiad!
Strogonoff z pieczarek
Składniki:
- 750g pieczarek
- 2 większe szalotki
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 gałązki świeżego tymianku
- 1 łyżeczka gładkiej musztardy
- 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego
- sok z cytryny
- 200ml bulionu lub rosołu
- 100ml kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz
- olwia i masło do smażenia
Jak zrobić strogonoff z pieczarek?
Masło z oliwą roztopić na dużej patelni lub w rondlu i przesmażyć na niej drobniutko posiekaną szalotkę razem z czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Do smażącej się szalotki dodać także gałązki tymianku.
Pieczarki oczyścić i pokroić na grubsze plastry. Wrzucić na patelnię do przesmażonej szalotki. Zwiększyć gaz i smażyć mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dodać nieco masła. Skropić sokiem z cytryny.
Do pieczarek dodać musztardę i koncentrat pomidorowy. Smażyć przez kilka minut aż pieczarki zmiękną. Dodać przyprawy - słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz i wlać bulion (rosół). Zagotować i gotować przez kolejne kilka minut. Dodać śmietanę, wymieszać, doprawić do smaku i gotować jeszcze przez chwilę, aż sos nieco zgęstnieje.
Strogonoff z pieczarek podawać z ryżem przybrany natką pietruszki.
Smacznego!
z pewnością spróbuję!
OdpowiedzUsuńSuper! Z pewnoscia bedzie Ci smakowalo :)
UsuńMuszę to koniecznie wypróbować, moje smaki!
OdpowiedzUsuńTo swietnie! Jeszcze raz polecam :)
UsuńPyszne danie!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie!
UsuńSuper! Takiej wersji jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńGoraco polecam, ten strogonoff jest rewelacyjny! Krzysiek sie zajadal, mimo ze mieska tam nie bylo ;)
Usuń