Printfriendly

Strogonoff z pieczarek


strogonoff pieczarkowy

Dziś polecam niezwykle smaczne, tanie i szybkie w przygotowaniu danie - strogonoff z pieczarek. Danie to chciałam przygotowań już od jakiegoś czasu, ale jak zwykle nie składało się. Akcja pieczarkowa okazała się jednak świetną motywacją i w końcu zrobiłam pieczarkowego strogonoffa. Pieczarki w kremowym, pikantno - kwaskowym sosie są niezwykle smaczne. Danie jest po prostu przepyszne! Gorąco polecam na szybki obiad!


pomysł na pieczarki

Strogonoff z pieczarek


Składniki:



  • 750g pieczarek
  • 2 większe szalotki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka gładkiej musztardy
  • 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego
  • sok z cytryny
  • 200ml bulionu lub rosołu
  • 100ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • olwia i masło do smażenia

jak zrobic strogonofa z pieczarek

Jak zrobić strogonoff z pieczarek?


Masło z oliwą roztopić na dużej patelni lub w rondlu i przesmażyć na niej drobniutko posiekaną szalotkę razem z czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Do smażącej się szalotki dodać także gałązki tymianku. 
Pieczarki oczyścić i pokroić na grubsze plastry. Wrzucić na patelnię do przesmażonej szalotki. Zwiększyć gaz i smażyć mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dodać nieco masła. Skropić sokiem z cytryny. 
Do pieczarek dodać musztardę i koncentrat pomidorowy. Smażyć przez kilka minut aż pieczarki zmiękną. Dodać przyprawy - słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz i wlać bulion (rosół). Zagotować i gotować przez kolejne kilka minut. Dodać śmietanę, wymieszać, doprawić do smaku i gotować jeszcze przez chwilę, aż sos nieco zgęstnieje.
Strogonoff z pieczarek podawać z ryżem przybrany natką pietruszki. 

jak zrobic strogonoff z pieczarek

Smacznego! 

8 komentarzy:

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger