sobota, 8 listopada 2014

Chałka

Dziś na wspólne gotowanie wraz z Mirabelką i Gin postanowiłyśmy upiec chałkę. Jest to słodkie pieczywo rodem z kuchni żydowskiej, szczególnie popularne w moim rodzinnym mieście - Łodzi, gdzie społeczność żydowska stanowiła znaczną część populacji miasta, obok Polaków, Niemców i Rosjan, stąd też Łódź znana jest jako miasto 4 kultur. Taka różnorodność kulturowa miała oczywiście silny wpływ na lokalną kuchnię. 
Przepis na dzisiejszą chałkę zaczerpnęłam z nabytej podczas ostatniej wizyty w Polsce książki "Chałka i żulik". Ta mała książeczka zawiera garść wybitnie łódzkich przepisów, bardzo prostych, wręcz banalnych, ale doskonale oddających specyfikę miasta poprzez kulinaria. Książkę polecam szczególnie Łodzianom, choć pewnie znajdzie się tam również kilka smakołyków dla każdego. Kuchnia łódzka jest specyficzna, dość prosta, można by powiedzieć nieco wiejska, wynika to jednak z tego, że mnóstwo mieszkańców Łodzi przybyło z terenów wiejskich, byli to ludzie prości i ubodzy (praca w fabrykach nie przynosiła wysokich zarobków), a jednocześnie potrzebujący pożywnego jedzenia. Dlatego też w kuchni łódzkiej, jak i w przepisach zebranych przez  autorkę książki - Annę Wojciechowską, dominują przepisy proste, takie jak bułka z mlekiem, pajda chleba z cukrem, czy kasza gryczana ze skwarkami, ale znajdziemy tu też kilka pysznych rarytasów na dania z podrobów np. dudki, żołądki w sosie chrzanowym czy serduszka w sosie koperkowym oraz wiele innych regionalnych, typowo łódzkich dań, takich jak zalewajka, prażoki czy właśnie chałka
Jak możecie zobaczyć na poniższych zdjęciach, chałka udała mi się wyśmienicie, mimo że robiłam ją po raz pierwszy. Nie tylko wygląda pięknie, ale również smakowała wyśmienicie, zniknęła błyskawicznie. Polecam! 

chałka, jak upiec chałkę

Składniki:
  • 500g mąki pszennej
  • 20g suszonych drożdży lub 40g świeżych
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka soli

chałka, jak upiec chałkę

Przygotowanie:

Zaczyn - drożdże utrzeć z 1 łyżką cukru, 4 łyżkami mąki i połową szklanki wody. Gdy powstanie jednolita masa, przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 20 minut. 
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, zaczyn, jajko, pozostały cukier i roztopione masło. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośięcia na około godzinę lub do czasu aż podwoi swoją objętość. 
Gdy ciasto wyrośnie, wyjąć je z miski na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na 4 równe części. Z każdej z nich uformować wałek - cieńszy na końcach, a nieco grubszy w środkowej części.
Zaplatanie chałki - przygotowałam chałkę plecioną z 4 części, jej zaplecenie jest bardzo łatwe. Wałki połączyć z jednej strony i nieco je rozsunąć, wziąć skrajny prawy wałek i przeplatać go przez pozostałe wałki - pierwszy wałek od góry, drugi od dołu, a trzeci znowu od góry i tak powtarzać z kolejnymi wałkami aż do końca. Końce ciasta zlepić i lekko podwinąć pod zaplecioną chałkę. 
Zaplecioną chałkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. Po tym czasie oosmarować ją roztrzepanym białkiem z odrobiną wody, następnie posypać kruszonką - grudkami ciasta zagniecionymi z 2 łyżek mąki 2 łyżek cukru i łyżki masła.

Chałkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut lub do czasu aż chałka będzie upieczona i rumiana. 
Podawać z masłem, miodem lub ulubionym dżemem.

chałka, jak upiec chałkę

chałka, jak upiec chałkę

Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Wyszła Ci wspaniała :)
    Nigdy nie byłam w Łodzi, tylko przejeżdżałam raz czy dwa... Ciekawa jestem tej książeczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Muszę przyznać, że bardzo się obawiałam jej przygotowania, ale okazała się o wiele prostsza niż mogło by się wydawać. Na dodatek była bardzo smaczna;)
      Łódź to bardzo specyficzne miasto;) A co do książeczki, to postaram się zaprezentować tu nieco więcej łódzkich przepisów ;)

      Usuń
  2. Wyszła idealnie, nie robiłam nigdy domowej chałki i teraz mam ochotę ją stworzyć ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Ja też nigdy nie robiłam, to był mój pierwszy raz i jak widać to nic trudnego;) Gorąco polecam jest pyszna, prosta i stosunkowo szybka w przygotowaniu;)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziękuję! :) Rozeszła mi się co prawda trochę na boki, ale myślę, że to tyko dodało jej uroku:) Może na przyszłość użyję jakiejś foremki, albo czegoś innego, aby urosła trochę w górę ;)

      Usuń
  4. Piękna!
    też ostatnio pierwszy raz robiłam chałkę, nie byłam pewna czy coś z tego wypieku wyjdzie a jednak, udało się. Pyszne śniadanie gwarantowane;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Okazuje się, że chałka to najprostsze pieczywo jakie do tej pory przygotowałam ;)

      Usuń
  5. Uwielbiam! Ale nigdy nie myślałam nawet żeby 'pozyskać' ją w jakiś inny sposób niż kupić. Ale ze mnie ignorantka! A taka cieplutka jest przecież najlepsza! MNIAAAAM! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jaka satysfakcja! :) A na dodatek jest bardzo latwa w przygotowaniu :) Polecam!

      Usuń
  6. Może następnym razem zrobicie ją ze mną, ja uwieeeeelbiam takie pyszności :)
    Pozdrawiam,
    http://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Hmm... Twój przepis brzmi tak łatwo, że chyba się przełamię i też upiekę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo na prawdę jest banalny - polecam wypróbować, jestem pewna, że Ci się uda! :)

      Usuń
  8. Ojej, dawno mnie tu nie bylo a tu chalka, do upieczenia ktorej przymierzam sie od paru lat, ale jakos to przeplatanie mnie bardzo odstraszalo, ale skoro piszesz, ze latwe to, to moze i ja sie skusze. Bardzo mnie zaciekawila ta ksiazeczka, mozesz udostepnic jakies zdjecie? No i czekam na przepis na zulika kiedys pieklam ale przepis nie spelnil moich oczekiwan (moze nie byl lodzki) . Czekam na Twoj ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...