Printfriendly

Krem ze słodkich ziemniaków

Płynne czwartki

Nadeszła pora na kolejną, gęstą, rozgrzewającą, jesienną zupę. Tym razem postanowiłam przygotować krem ze słodkich ziemniaków, czyli batatów. Warzywo to pochodzi z Ameryki Południowej i nie ma nic wspólnego z tradycyjnym ziemniakiem, pochodzi bowiem z zupełnie innej grupy roślin. Jest jednak bardzo smaczny i pożywny, zawiera dużo skrobi i cukru. Zupa z tego "ziemniaka" okazała się fantastyczna - delikatna, lekko słodka i aromatyczna. Jednym słowem - wspaniała. Polecam! 

Krem ze słodkich ziemniaków

Składniki:
  • 2 spore bataty ~1kg
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 0,25 łyżeczki pieprzu kajeńskiego lub chili
  • 0,25 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 0,25 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,25 łyżeczki przyprawy curry
  • 500ml bulionu warzywnego
  • sol, pieprz
  • oliwa do smażenia
Przygotowanie:


Na oliwie przesmażyć drobno pokrojoną cebulę i dusić przez kilka minut aż zmięknie. Następnie dodać przyprawy: imbir, kolendrę, pieprz kajeński, cynamon, curry, wszystko dokładnie wymieszać i chwilę smażyć, w razie potrzeby, gdyby cebula i przyprawy przysychały do dna, podlać wodą. Wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki (im drobniejsza kostka, tym zupa szybciej się ugotuje), zalać bulionem, przykryć i gotować na niewielkim ogniu do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Następnie zmiksować i doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie innymi przyprawami.

Krem ze słodkich ziemniaków

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Ale apetyczna zupa! Uwielbiam słodkie ziemniaki i z chęcią zjadłabym coś rozgrzewającego, od rana marznę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez je bardzo lubie, a zupa wyszla po prostu wysmienita! Polecam! :)

      Usuń
  2. uwielbiam wszelkie kremy, ten na pewno był delikatny i smaczny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapowiada sie przepysznie. Martynosiu pytalas sie mnie o kurs dziergania, ja robienia na drutach uczylam sie od Maknety (www.makneta.com). Gdzies jest tam kurs z filmikiem na jej blogu, ale najlepiej mysle dopasc kogos kto umie dziergac, zeby pokazal. Czesto sa organizowane w roznych miastach spotkania dziewiarek, moze u siebie cos znajdziesz. No i kazda sprzedawczyni w sklepie z wloczka cos Ci tam tez podpowie czy wytlumaczy bo ma w tym interes. Pozdrawiam serdecznie Beata

    OdpowiedzUsuń
  4. Fanstastyczny pomysł :), kremy na tę porę roku są idealne, wygląda naprawdę apetycznie ^^

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger