Frittata z pieczarkami
18.4.15
4
bez glutenu
,
danie wegetariańskie
,
jajka
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
pieczarki
,
piknik
,
Szybkie (do pół godziny)
,
śniadanie
Sobotnie Śniadanie
Dziś na śniadanie przygotowałam pyszną frittatę z pieczarkami, która jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Frittatę można przygotować z dowolnymi składnikami, u mnie były to pieczarki w związku z rozpoczynającą się właśnie akcją kulinarną Pieczarkowy Tydzień organizowaną przez Mopsa.Frittata to bardzo smaczne i delikatne, a jednocześnie sycące danie. Dziś gorąco polecam wersję z pieczarkami, ale na blogu możecie znaleźć również przepisy na frittatę ze szparagami, czy frittatę z łososiem i koperkiem.
Składniki:
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 200-250g pieczarek (obranych i bez nóżek)
- 4 jajka
- sól, pieprz
- słodka i ostra papryka
- masło
Przygotowanie:
Na patelni rozpuścić masło i przesmażyć drobniutko posiekaną szalotkę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i smażyć je do czasu aż się przyrumienią. Jajka wbić do miski, doprawić solą i pieprzem oraz słodką i ostrą papryką, rozbełtać widelcem, tak aby żółtko i białko się połączyło. Gdy pieczarki się przyrumienią wlać jajka na patelnię, wymieszać z pieczarkami i smażyć aż spód będzie lekko przyrumieniony, następnie wstawić patelnię pod górną grzałkę piekarnika lub pod grilla i zapiekać przez chwilę, aż wierzch frittaty się zetnie i ładnie przyrumieni. Natychmiast podawać.
Smacznego!
Koniecznie muszę sobie sprawić patelnię taką, abym mogła ją wstawić do piekarnika, bo taka frittata jest palce lizać ;) Witam w akcji i oczywiście liczę na więcej :P
OdpowiedzUsuńPolecam patelnię żeliwną (jak na zdjęciu) przyda się nie tylko do zapiekania, ale także rewelacyjnie się na nich smaży - bardzo dobrze rozprowadza ciepło ;)
UsuńA jeżeli chodzi o akcję to już szykuję kolejny wpis i z pewnością będę w niej aktywnie uczestniczyć ;)
Wygląda świetnie, i wydaje się dość przystępna w przygotowaniu. Będę musiała spróbować ;)
OdpowiedzUsuńJest pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu :)
Usuń