sobota, 18 kwietnia 2015

Frittata z pieczarkami

Sobotnie Śniadanie

Dziś na śniadanie przygotowałam pyszną frittatę z pieczarkami, która jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Frittatę można przygotować z dowolnymi składnikami, u mnie były to pieczarki w związku z rozpoczynającą się właśnie akcją kulinarną Pieczarkowy Tydzień organizowaną przez Mopsa.Frittata to bardzo smaczne i delikatne, a jednocześnie sycące danie. Dziś gorąco polecam wersję z pieczarkami, ale na blogu możecie znaleźć również przepisy na frittatę ze szparagami, czy frittatę z łososiem i koperkiem.

Frittata z pieczarkami


Składniki:
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 200-250g pieczarek (obranych i bez nóżek)
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • masło
Przygotowanie:

Na patelni rozpuścić masło i przesmażyć drobniutko posiekaną szalotkę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i smażyć je do czasu aż się przyrumienią. Jajka wbić do miski, doprawić solą i pieprzem oraz słodką i ostrą papryką, rozbełtać widelcem, tak aby żółtko i białko się połączyło. Gdy pieczarki się przyrumienią wlać jajka na patelnię, wymieszać z pieczarkami i smażyć aż spód będzie lekko przyrumieniony, następnie wstawić patelnię pod górną grzałkę piekarnika lub pod grilla i zapiekać przez chwilę, aż wierzch frittaty się zetnie i ładnie przyrumieni. Natychmiast podawać. 

Smacznego


 Niedocenione Jajko

4 komentarze:

  1. Koniecznie muszę sobie sprawić patelnię taką, abym mogła ją wstawić do piekarnika, bo taka frittata jest palce lizać ;) Witam w akcji i oczywiście liczę na więcej :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam patelnię żeliwną (jak na zdjęciu) przyda się nie tylko do zapiekania, ale także rewelacyjnie się na nich smaży - bardzo dobrze rozprowadza ciepło ;)
      A jeżeli chodzi o akcję to już szykuję kolejny wpis i z pewnością będę w niej aktywnie uczestniczyć ;)

      Usuń
  2. Wygląda świetnie, i wydaje się dość przystępna w przygotowaniu. Będę musiała spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...