Pieczone warzywa
17.4.15
5
Banalne
,
bez glutenu
,
Czasochłonne (ponad godzina)
,
danie wegańskie
,
danie wegetariańskie
,
Kulinaria
,
marchewka
,
pietruszka
,
warzywa
Piątek kojarzy mi się z dniem bez mięsa, dlatego też dziś postanowiłam przedstawić Wam przepis na pyszne pieczone warzywa. Mam nadzieje, że co piątek uda mi się publikować jakiś wegetariański przepis;) Do pieczenia idealnie nadają się "stare" warzywa, zanim na dobre pojawią się smaczne, młode, tegoroczne, które będzie można chrupać na surowo ;) Pieczone warzywa to idealny dodatek do mięs, ale równie dobrze mogą robić za danie główne.
Składniki:
- 1kg marchewki
- 0,5kg pietruszki
- 2-3 czerwone cebule
- główka czosnku
- tymianek
- rozmaryn
- sól, pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
Warzywa pokroić w grube słupki (tak jak widać na zdjęciach, marchewkę przekrawałam na pół w poprzek, a następnie wzdłuż na cztery), cebule w ósemki, ząbki czosnku w skórce. Warzywa ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać sola i pieprzem, oprószyć ziołami - tymiankiem i rozmarynem, a następnie skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Po tym czasie sprawdzić, czy warzywa są miękkie, jeśli nie zostawić na kolejne 10-15 minut. Jeżeli macie piekarnik z termoobiegiem, warto go włączyć na ostatnie 10 minut obniżając nieco temperaturę, dzięki temu warzywa troszkę się wysuszą i będą bardziej chrupiące. Ja niestety nie mam tej opcji, dlatego moje są bardziej uparowane, ale i tak bardzo smaczne. Polecam!
Smacznego!
Uwielbiam pieczone warzywa- ostatnio najbardziej smakują mi bataty.
OdpowiedzUsuńBataty też bardzo lubię, dziś miałam pure ;)
Usuńwspaniałe!
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńBardzo lubię takie pieczone warzywa, szczególnie przepadam za cebulą, która robi się przyjemnie słodka :)
OdpowiedzUsuń