Strogonow z wieprzowiny
19.4.15
4
bez glutenu
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
mięso
,
pieczarki
,
Szybkie (do pół godziny)
,
wieprzowina
Zapraszam na prostego i szybkiego w przygotowaniu, w porównaniu z oryginalną wersją, strogonowa z wieprzowiny. Jest to idealne danie do zrobienia na pyszny obiad w tygodniu po powrocie z pracy. Najlepszego strogonowa przygotowuje moja mama i najlepiej komponuje się on z domowymi kluseczkami, ja jednak podałam go z ryżem i również smakował wyśmienicie. Polecam!
- 500g wieprzowiny (u mnie schab)
- 500g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150ml śmietany
- 150ml jogurtu greckiego
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- duża szczypta płatków chili (wg smaku)
- duża szczypta słodkiej papryki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojone w cienkie paski mięso, chwilę przesmażyć, po czym dodać pokrojone w plastry pieczarki. Smażyć przez kilkanaście minut aż mięso będzie usmażone a pieczarki puszczą wodę. Dodać śmietanę i jogurt oraz koncentrat pomidorowy, a także przyprawy paprykę, płatki chili (lub ostrą paprykę/pieprz kajeński) do smaku oraz sól i pieprz (dużo). Wszystko dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut aż mięso i pieczarki będą miękkie. Podawać z ryżem (najlepiej brązowym.
Smacznego!
Uwielbiam Strogonowa. Z wieprzowiną na pewno też dobry.
OdpowiedzUsuńPyszny byl, i tak jak napisalam w poscie, o wiele szybszy i prostszy do przygotowania :)
UsuńZachwyciło nas to danie, jest pyszne i bardzo aromatyczne:). W tym tygodniu znów powtórka:). Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy:) Super, ze smakuje i ze gotujecie je po raz kolejny! Polecam wyprobowac z kluseczkami kladzionymi lyzka ;)
Usuń