Zupa pieczarkowa
Plynne Czwartki
Mamy czwartek, w związku z czym pora na przepis na zupę. Ponieważ Pieczarkowy Tydzień nadal trwa (jeszcze tylko 1 dzień), postanowiłam przygotować zupę pieczarkowa, ponieważ jeszcze nigdy takiej nie robiłam. Krem pieczarkowy, podobnie jak większość zup, jest banalnie prosty w przygotowaniu, szybki i oczywiście bardzo smaczny ;) Polecam.
Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500g pieczarek
- 500ml bulionu warzywnego
- 50-70ml śmietany
- tymianek
- sól, pieprz
- masło
Przygotowanie:
W garnku roztopić masło i przesmażyć cebule pokrojona w drobna kosteczkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dodać pieczarki obrane i z grubsza pokrojone. Smażyć je przez kilka minut, aż zmiękną i zacznie wydobywać się z nich zapach. Następnie zalać bulionem warzywnym i gotować pod przykryciem 15-20 minut. Dokładnie zmiksować, doprawić do smaku tymiankiem, sola i pieprzem oraz zaprawić śmietaną. Natychmiast podawać.
Smacznego!
A ja takiego kremu nie mam na blogu - muszę nadrobić. Uwielbiam zupy pieczarkowe. Pieczarki są dobre w różnych postaciach, ale w zupie wydobywa się z nich cały aromat :)
OdpowiedzUsuńNo to faktycznie musisz to nadrobić - taka zupa jest pyszna
UsuńDomowa zupa jest bezkonkurencyjna ^^ Chętnie bym się zgłosił po talerz takiej pieczarkowej :)
OdpowiedzUsuńZupa była pyszna, niestety już się skończyła ;)
Usuń