czwartek, 23 kwietnia 2015

Zupa pieczarkowa

Plynne Czwartki


Mamy czwartek, w związku z czym pora na przepis na zupę. Ponieważ Pieczarkowy Tydzień nadal trwa (jeszcze tylko 1 dzień), postanowiłam przygotować zupę pieczarkowa, ponieważ jeszcze nigdy takiej nie robiłam. Krem pieczarkowy, podobnie jak większość zup, jest banalnie prosty w przygotowaniu, szybki i oczywiście bardzo smaczny ;) Polecam.


Zupa pieczarkowa

Składniki:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500g pieczarek
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 50-70ml śmietany
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • masło
Przygotowanie:

W garnku roztopić masło i przesmażyć cebule pokrojona w drobna kosteczkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dodać pieczarki obrane i z grubsza pokrojone. Smażyć je przez kilka minut, aż zmiękną i zacznie wydobywać się z nich zapach. Następnie zalać bulionem warzywnym i gotować pod przykryciem 15-20 minut. Dokładnie zmiksować, doprawić do smaku tymiankiem, sola i pieprzem oraz zaprawić śmietaną. Natychmiast podawać.


Smacznego!
Pieczarkowy Tydzień 2015

4 komentarze:

  1. A ja takiego kremu nie mam na blogu - muszę nadrobić. Uwielbiam zupy pieczarkowe. Pieczarki są dobre w różnych postaciach, ale w zupie wydobywa się z nich cały aromat :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to faktycznie musisz to nadrobić - taka zupa jest pyszna

      Usuń
  2. Domowa zupa jest bezkonkurencyjna ^^ Chętnie bym się zgłosił po talerz takiej pieczarkowej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupa była pyszna, niestety już się skończyła ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...