sobota, 12 września 2015

Omlet po tajsku



Jak już wielokrotnie wspominałam, uwielbiam powolne weekendowe poranki, kiedy to wstaję, coś przekąszam, aby nie ssał mnie głód, a następnie zaczynam szykować jakieś fajne, sycące śniadanko. Zazwyczaj jest to coś na ciepło, coś aromatycznego i pożywnego. Brytyjczycy mają bardzo fajne określenie takiego posiłku - późnego śniadania, które je się właściwie w porze lunchu - brunch. Dziś postanowiłam przygotować właśnie takie śniadanie - gorące, rozgrzewające i aromatyczne. Polecam omlet po tajsku z delikatnym mięsem mielonym z indyka. 


omlet po tajsku

Składniki
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 1 szalotka
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 lub 0,5 papryczki chilli (zależnie od smaku)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • kilka kropli soku z limonki
  • 100-150g mięsa mielonego z indyka
  • sól, pieprz

tajski omlet

Przygotowanie


Jajka z 1 łyżeczką sosu rybnego, solą i pieprzem dokładnie rozkłócić w miseczce.

Na patelni roztopić łyżkę masła i przesmażyć na niej wyciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir, drobno pokrojoną papryczkę chilli oraz pokrojoną w kosteczkę szalotkę. Dodać mięso i chwilę smażyć, wlać 1 łyżeczkę sosu rybnego, sos sojowy, sok z limonki, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem i smażyć do czasu aż mięso będzie usmażone.
W międzyczasie na niewielkiej patelni rozgrzać masło i usmażyć na niej omlet - wlać roztrzepane jajka i smażyć do czasu aż wierzch będzie prawie suchy. Mięso ułożyć na jednej połowie omleta, złożyć go na pół, przełożyć na talerz i podawać udekorowany papryczką chilli i sosem sriracha.


Omlet po tajsku

Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...