Makaron z sosem paprykowym
Sezon na papryki jest w pełni, postanowiłam to wykorzystać i przygotować spaghetti z sosem paprykowym. Sos jest pyszny, aromatyczny i bardzo paprykowy - fantastyczny dla wszystkich fanów tego warzywa. Wraz ze mną danie z makaronu z dodatkiem papryki przygotowała Malwina.
Składniki:
- 4 czerwone papryki
- 1 średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki słodkiej i pikantnej papryki
- szczypta płatków chilli
- sól, pieprz
- 250-300g ulubionego makaronu (u mnie spaghetti)
Przygotowanie:
Papryki upiec w piekarniku, aż będą miękkie (około 30 minut w 180 stopniach, w połowie czasu można je odwrócić). Ostrożnie wyjąć (najlepiej szczypcami), owinąć w folię i odstawić na kilka minut, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne.
Makaron ugotować al dente i odcedzić.
W międzyczasie na patelni zeszklić cebulę z czosnkiem, doprawić solą i pieprzem.
Upieczoną i obraną paprykę i przesmażoną cebulę dokładnie zmiksować po czym przetrzeć przez sito, przełożyć do garnka, lekko podgrzewać i doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką (słodką i ostrą) oraz płatkami chilli. Chwilę gotować, aby sos zgęstniał, dodać makaron, wymieszać aby pokrył się sosem i natychmiast podawać.
Smacznego!
uwielbiam wszystko co paprykowe, więc idealny przepis :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :) http://rategazelle.blogspot.com/
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMega proste danie, a na talerzu prezentuje się wyśmienicie :) Jesteś sponsorką mojego dzisiejszego obiadu :) Pozdrawiam i zapraszam też na mojego bloga!
OdpowiedzUsuńhttp://gotowanieekonomiczne.blogspot.com/
Makaronowe love! :D Uwielbiam takie sosiki do spaghetti :)
OdpowiedzUsuń