poniedziałek, 30 listopada 2015

Stir-fry z ananasa

Na zakończenie tajskiej akcji kulinarnej chciałabym przedstawić Wam fantastyczny przepis na stir-fry z ananasa na ostro. Danie to idealnie sprawdzi się jako nietypowy deser, bo nieco pikantny, lub ciekawa przekąska na imprezę. Mnie to połączenie bardzo smakuje, ponieważ słodycz ananasa przełamana jest delikatną ostrością papryczki i imbiru. Jak dla mnie rewelacja! Polecam! 

ananas, smażony ananas, stir-fry z ananasa, kuchnia tajska, ananas na ostro,


Składniki

  • 1 dojrzały ananas
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili
  • kawałek świeżego imbiru (około 2cm)
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • sok z limonki (do smaku)
  • oliwa do smażenia

ananas, smażony ananas, stir-fry z ananasa, kuchnia tajska, ananas na ostro,


Przygotowanie

Ananasa obrać i pokroić w kostkę, usuwając najpierw zdrewniały środek. 
Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej drobniutko pokrojoną szalotkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Smażyć kilka minut do czasu aż cebula się zeszkli. Trzeba jednak uważać, aby nie przypalić czosnku. Dodać pokrojonego ananasa i smażyć kilka minut aż się przyrumieni i lekko skarmelizuje. Dodać starty na tarce imbir, sos sojowy, sok z limonki i drobno pokrojoną papryczkę chili. Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez kilka minut. Podawać natychmiast.

smażony ananas, stir-fry z ananasa, kuchnia tajska, ananas na ostro,

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...