Polędwiczki wieprzowe z jabłkami
Mięsne wtorki
Od dłuższego czasu miałam ochotę na jakiś porządne mięso. Tak się złożyło, że K. kupił polędwiczki wieprzowe i musiałam coś z nich zrobić;) Ostatecznie przygotowałam polędwiczki wieprzowe z jabłkami w sosie na bazie cydru. Danie jest proste i stosunkowo szybkie w przygotowaniu, smakuje wybornie, tak powiedziałabym - jesiennie ;) Polecam!
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa pokrojona na plastry grubości około 1,5cm
- 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 3-4 małe kwaśne jabłka
- cukier
- 60ml cydru
- 60ml śmietany
- szczypta tymianku
- oliwa i/lub masło do smażenia
Przygotowanie:
Polędwiczki posolić i popieprzyć i odłożyć na bok.
Jabłka obrać, pokroić w ósemki i pozbawić gniazd nasiennych. Oprószyć cukrem. Na patelni roztopić masło i przesmażyć na nim jabłka do czasu aż się skarmelizują, obrócić na drugą stronę i również skarmelizować. Przełożyć na talerz i odstawić.
Na patelnię dolać oliwy lub dołożyć masła i usmażyć polędwiczki - po 2 minuty z każdej strony. Po obróceniu dodać drobno posiekaną szalotkę, czosnek oraz ocet jabłkowy. Wlać cydr i śmietanę, doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą tymianku - gotować przez kilka minut do czasu aż sos zgęstnieje. Dodać usmażone jabłka i podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.