Pasta pieczarkowa ze szczypiorkiem
22.4.16
3
Banalne
,
bez glutenu
,
Kulinaria
,
pieczarki
,
przekąska
,
przystawka
,
szczypiorek
,
Szybkie (do pół godziny)
Dziś postanowiłam przedstawić sałatkę, czy raczej pastę do kanapek, którą "wyniosłam" z domu. Moja mama przygotowywała ją na święta i inne uroczystości. Dobrze to pamiętam, ponieważ często biegałam po okolicznych warzywniakach w poszukiwaniu pieczarek i cienkiego szczypiorku. Oto przepis na banalnie prostą, szybką, smaczną i efektowną pastę pieczarkową ze szczypiorkiem. Gorąco ją Wam polecam, ponieważ idealnie komponuje się z wszelkimi wędlinami i z pewnością zasmakuje każdemu na imprezie ;)
Przepis na pastę pieczarkową ze szczypiorkiem przygotowałam w ramach wspólnego gotowania razem z Emilią, Mirabelką, Mopsikiem i Malwiną dla uczczenia przypadającego dziś Dnia Pieczarki.
Przepis na pastę pieczarkową ze szczypiorkiem przygotowałam w ramach wspólnego gotowania razem z Emilią, Mirabelką, Mopsikiem i Malwiną dla uczczenia przypadającego dziś Dnia Pieczarki.
Składniki:
- 500g pieczarek
- pęczek szyczypiorku
- 2-3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W średniej wielkości garnku zagotować posoloną wodę, do gotującej się wody wrzucić starte pieczarki i gotować przez kilka minut (4-5), po czym przelać na sito i odcedzić. Zostawić na sicie do czasu aż ostygną, następnie przełożyć do miski, dodać drobno pokrojony szczypiorek, majonez, doprawić do smaku solą i dużą ilością pieprzu.
Odstawić na jakiś czas do lodówki, w tym czasie smaki się połączą. Podawać do wędlin.
Smacznego!
nigdy nie dodawałam do pasty pieczarek,może być smaczna
OdpowiedzUsuńŚwietny dodatek do kanapek, ja robiłam w ubiegłym roku pastę pieczarkową z orzechami - była bardzo smaczna. Oznacz jeszcze proszę przepis, to będę mogła dodać do akcji ;)
OdpowiedzUsuńBrakuje linku lub banerka, uzupełnij proszę, a zaraz dodam do akcji ;)
OdpowiedzUsuń