piątek, 22 kwietnia 2016

Pasta pieczarkowa ze szczypiorkiem

Dziś postanowiłam przedstawić sałatkę, czy raczej pastę do kanapek, którą "wyniosłam" z domu. Moja mama przygotowywała ją na święta i inne uroczystości. Dobrze to pamiętam, ponieważ  często biegałam po okolicznych warzywniakach w poszukiwaniu pieczarek i cienkiego szczypiorku. Oto przepis na banalnie prostą, szybką, smaczną i efektowną pastę pieczarkową ze szczypiorkiem. Gorąco ją Wam polecam, ponieważ idealnie komponuje się z wszelkimi wędlinami i z pewnością zasmakuje każdemu na imprezie ;)

Przepis na pastę pieczarkową ze szczypiorkiem przygotowałam w ramach wspólnego gotowania razem z  EmiliąMirabelką, Mopsikiem i Malwiną dla uczczenia przypadającego dziś Dnia Pieczarki. 


Pasta pieczarkowa ze szczypiorkiem



Składniki
  • 500g pieczarek
  • pęczek szyczypiorku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Pasta pieczarkowa ze szczypiorkiem

Przygotowanie


Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W średniej wielkości garnku zagotować posoloną wodę, do gotującej się wody wrzucić starte pieczarki i gotować przez kilka minut (4-5), po czym przelać na sito i odcedzić. Zostawić na sicie do czasu aż ostygną, następnie przełożyć do miski, dodać drobno pokrojony szczypiorek, majonez, doprawić do smaku solą i  dużą ilością pieprzu. 
Odstawić na jakiś czas do lodówki, w tym czasie smaki się połączą. Podawać do wędlin. 

Pasta pieczarkowa ze szczypiorkiem

Smacznego!

Pieczarkowy Tydzień 2016

3 komentarze:

  1. nigdy nie dodawałam do pasty pieczarek,może być smaczna

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny dodatek do kanapek, ja robiłam w ubiegłym roku pastę pieczarkową z orzechami - była bardzo smaczna. Oznacz jeszcze proszę przepis, to będę mogła dodać do akcji ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brakuje linku lub banerka, uzupełnij proszę, a zaraz dodam do akcji ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...