Zupa cebulowa
O zrobieniu tej zupy myslałam już od dłuższego czasu, ale jakoś się nie składało, aż w końcu zadecydowałam że będzie, kupiłam kilo cebuli, winko i do kuchni;) Zupa, jak każda zupa, jest bardzo prosta w przyrządzeniu.
- 1kg cebuli pokrojonej w półtalarki
- olej do przesmażenia cebuli
- 200ml białego wytrawnego wina
- 1 marchewka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka listków świeżego tymianku
- 1 litr bulionu z kostki, najlepiej wołowy, ale może być także drobiowy lub warzywny
- sos sojowy
- sól, pieprz
- kilka kromek bagietki do przyrządzenia grzanek
- starty żółty ser lub mozzarella
W garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim cebulę aż zmięknie i lekko zbrązowieje, dodać marchewkę i tymianek, w razie potrzeby można podlać niewielką ilością wody. Dodać wino i smażyć aż zacznie się gotować, dodać bulion i sos sojowy, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 20-30 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku, z solą należy uważać ponieważ bulion i sos sojowy są dość słone!
Pod sam koniec gotowania zupy przygotować grzanki, bagietkę pokroić na dość grube kromki posypać serem i podpiekać w piekarniku przez kilka minut aż lekko się zrumienią a ser się roztopi.
Nalać zupę do miseczek, na wierzchu położyć grzankę i podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.