sobota, 9 lipca 2011

Zupa cebulowa

O zrobieniu tej zupy myslałam już od dłuższego czasu, ale jakoś się nie składało, aż w końcu zadecydowałam że będzie, kupiłam kilo cebuli, winko i do kuchni;) Zupa, jak każda zupa, jest bardzo prosta w przyrządzeniu.


  • 1kg cebuli pokrojonej w półtalarki
  • olej do przesmażenia cebuli
  • 200ml białego wytrawnego wina
  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku
  • 1 litr bulionu z kostki, najlepiej wołowy, ale może być także drobiowy lub warzywny
  • sos sojowy
  • sól, pieprz
  • kilka kromek bagietki do przyrządzenia grzanek
  • starty żółty ser lub mozzarella

W garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim cebulę aż zmięknie i lekko zbrązowieje, dodać marchewkę i tymianek, w razie potrzeby można podlać niewielką ilością wody. Dodać wino i smażyć aż zacznie się gotować, dodać bulion i sos sojowy, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 20-30 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku,  z solą należy uważać ponieważ bulion i sos sojowy są dość słone!

Pod sam koniec gotowania zupy przygotować grzanki, bagietkę pokroić na dość grube kromki posypać serem i podpiekać w piekarniku przez kilka minut aż lekko się zrumienią a ser się roztopi.

Nalać zupę do miseczek, na wierzchu położyć grzankę i podawać.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...