Orzeźwiająca sałatka z grejpfrutem i mięsem krabowym
23.1.12
6
Błyskawiczne (do 15 minut)
,
granat
,
grejpfrut
,
krab
,
Kulinaria
,
mięso krabowe
,
sałatka
,
Wielkanoc
Pomysł na tę orzeźwiającą sałatkę z grejpfrutem i mięsem krabowym zaczerpnęłam od mojego kulinarnego guru - Kwestii Smaku. Oczywiście wprowadziłam do niej własne modyfikacje. Zrobiłam tę sałatkę zimą, ale dopóki się czegoś nie spróbuje trudno ocenić jak będzie smakowało i do czego pasowało. Jednak po jej przyrządzeniu i skosztowaniu doszłam do wniosku, że będzie to rewelacyjne, orzeźwiające, lekkie danie na upalne dni.
Skladniki:
Skladniki:
- główka sałaty (lodowa)
- 1 czerwony grejpfrut
- pół puszki mięsa krabowego
- pestki granatu
- odrobina czarnuszki
dressing:
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka musztardy
Przygotowanie:
Sałatę drobno pokroić i ułożyć na talerzu. Grejpfruta obrać ze wszystkich błonek, podzielić na mniejsze cząstki i ułożyć na sałacie. Mięso krabowe dobrze odcedzić i luźno rozrzucić na sałacie. Wszystko posypać pestkami granatu i odrobiną czarnuszki. Całość skropić dessingiem.
Smacznego!
fajne to Twoje orzeźwienie!
OdpowiedzUsuńSuper, ale gdzie kupujesz kraba w puszce?
OdpowiedzUsuńJa kupuje w markecie, ale nie wiem czy w PL można je kupić. Sprawdzałam w Almie i w Piotr i Paweł, w sklepie internetowym nie mają nic poza paluszkami. Ale może warto sprawdzić w innych sklepach. Powodzenia! ;)
OdpowiedzUsuńSałatka wygląda pięknie... :) A jak smakuje mięso krabowe z puszki? Kiedyś jadłam raki z puszki, było przepyszne, takie delikatne... Wyglądało bardzo podobnie, jak to krabowe.
OdpowiedzUsuńHmm, no ja raków nie jadlam;) Ale to mięso krabowe z puszki jest też bardzo delikatne, drobnmiutko posiekane i wilgotne, wydaje mi się że smaczniejsze od tego w paluszkach:)
OdpowiedzUsuńJaka apetyczna! Narobiłaś mi smaku na granata :)
OdpowiedzUsuń