niedziela, 30 czerwca 2013

Tartaletki z jajkiem i bekonem

Weekendowe, późne, leniwe śniadania, są czymś wspaniałym. Bardzo lubię nieśpiesznie wstać, poszwendać się po mieszkaniu, zrobić to i owo, wypić kawę, przekąsić do niej coś słodkiego, a dopiero później zabrać się za przygotowanie śniadania. Dlatego też śniadanie zdarza mi się jeść około południa, lub nieco później. Brytyjczycy wymyślili nawet na ten posiłek specjalną nazwę - brunch, czyli połączenie śniadania (breakfast) z lunchem. 
Tym razem we wspólnym gotowaniu postanowiliśmy przygotować potrawę śniadaniową, a jej głównym składnikiem miał być boczek (bekon). Dość długo zastanawiałam się jakie danie przygotować i w jakiej postaci zaprezentować to smaczne mięso, ostatecznie zdecydowałam się przygotować tartaletki z jajkiem i bekonem.
Razem ze mną śniadanie przygotowali: Panna MalwinnaMaggieWojtekBartoldzikWiera i Dobromila. 

Tartletki z jajkiem i bekonem

Ciasto:
  • 170g mąki
  • 85g masła
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
Farsz:
  • 200g bekonu
  • 1 mała cebula
  • 1 papryka (najlepiej czerwona)
  • 0,5 papryczki chili
  • szczypta tymianku
  • pieprz
  • 4 małe jajka
  • 4 łyżki śmietany
  • łyżka fety
  • kilka niedużych, jędrnych, białych pieczarek
Tartletki z jajkiem i bekonem

W misce mąkę wymieszać z solą, a następnie rozgnieść z masłem, dodać wodę i żółtko, dokładnie zagnieść, uformować w kulę, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
W międzyczasie przygotować farsz. Rozgrzać patelnię i wrzucić na nią pokrojony w kostkę bekon. Smażyć przez chwilę, aż puści tłuszcz i nieco wody, dodać drobniutko pokrojoną cebulę. Chwilę smażyć aż cebula się zeszkli, dodać pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chili i paprykę. Smażyć kilka minut, dodać pokrojone w niezbyt grube plasterki pieczarki, przesmażyć. Doprawić pieprzem i szczyptą tymianku. 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tartaletki. Wbić jajka, jeżeli są zbyt duże, można odlać nieco białka, wypełnić farszem, zalać łyżką śmietany i posypać niewielką ilością pokruszonej fety. 
Zapiekać około 15 minut. Podawać natychmiast.


Tartletki z jajkiem i bekonem

Smacznego!

17 komentarzy:

  1. Też tak mam z tym krzątaniem się, czasem nawet rezygnuje ze śniadania bo jest już pora obiadu ;) A tartaletki wyglądają miodnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, czasami wlasciwiej byloby przygotowac obiad, ale snaidanie to sniadanie, nawet o 14, a obiad mozna zjesc na kolacje ;)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Kuszace - nie nalezy sie zbytnio opierac i przygotowac :)

      Usuń
  3. Nieco pracochłonne, ale pyszne. Warto na takie śniadanie poczekać :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak troche czasu to zajmuje, ale zdecydowanie warto!

      Usuń
  4. I to sie nazywa sniadanie mistrzow!

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczne, na pewno wypróbuję przepis na niedzielne śniadanko! Dziękuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Takie nieco inne sniadanko ;)

      Usuń
  6. Angielskie sniadanie w tartaletce. Fajny pomysl :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cos takiego i jak ladnie wyglada ;)

      Usuń
  7. Zapraszam na podsumowanie akcji tartaletkowej ;-) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. ale fajne tartaletki, wcześniej umknął mi ten przepis.
    gratuluję zwycięstwa w tartaletkowym konkursie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tartletki sa bardzo fajne - polecam:) I dziekuje, jestem bardzo szczesliwa i do tej pory nie moge uwierzyc w wygrana ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...