czwartek, 27 czerwca 2013

Ciecierzyca na ostro

Po licznych rozjazdach i wakacjach, w końcu wróciłam na dłużej i zabrałam się za gotowanie i mam nadzieję, że wpisy będą pojawiały się częściej i bardziej regularnie. Dzisiejsze danie przygotowałam do akcji wspólnego gotowania, którego tematem jest danie wegańskie. Jestem raczej stworzeniem mięsożernym, jednak zdarza mi się przygotowywać potrawy wegetariańskie, a od czasu gdy odkryłam kuchnię indyjską, doszłam do wniosku, że dania bezmięsne w niczym nie ustępują tym mięsnym. Kuchnia wegańska posuwa się jednak nieco dalej, jest jeszcze bardziej rygorystyczna, ponieważ nie wykorzystuje się w niej żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego np. jajek, mleka. Nie jestem weganką, ani specjalistką tej kuchni, jednak mam nadzieję, że curry z ciecierzycy na ostro które dziś przygotowałam spełnia warunki weganizmu. Sądzę także, że będzie smakowało wszystkim fanom kuchni indyjskiej, jak i tym którzy na co dzień jedzą mięso, lecz dla odmiany lubią zjeść coś innego, bezmięsnego, ale o ciekawym, intensywnym smaku. 
Zapraszam na pyszne i aromatyczne danie kuchni indyjskiej (chana masala), które wyśmienicie może posłużyć za danie główne, ponieważ jest bardzo sycące, lub w mniejszej ilości, jako przystawka lub dodatek do dania głównego.

Razem ze mną dania wegańskie przygotowali dziś Panna Malwinna Maggie,Dobromiła, Siaśka, Bartoldzik, Mirabelka.

curry z ciecierzycy

Skladniki:
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki świeżego startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 puszki ciecierzycy (800g)
  • 2 średnie ziemniaki
  • 0,5 łyżeczki przyprawy garam - masala
  • sól
  • oliwa
Przygotowanie:

W małej miseczce wymieszać kolendrę, kmin, pieprz kajeński i kurkumę, dodać 3 łyżki wody i dokładnie wymieszać. 
W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać olej i przezmażyć drobno pokrojoną cabulę aż lekko zbrązowieje. Dodać czosnek i imbir, mieszać i smażyć przez około 1 minutę. Dodać mieszankę przypraw, dokładnie wymieszać. Dodać pomidory, następnie ciecierzycę i ziemniaki. Zagotować i dusić pod przykryciem aż ziemniaki zmiękną (około 15-20 minut). Pod sam koniec gotowania dodać przyprawę garam - masala. Jeżeli danie nie jest wystarczająco kwaskowe można dodać nieco soku z cytryny. 

curry z ciecierzycy

Smacznego
 Ciecierzyca w roli głównej

8 komentarzy:

  1. Witaj w mojej ciecierzycowej akcji
    Pozdrawiam
    Laura

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje, fajna akcja i ciekawe przepisy.

      Usuń
  2. bardzo smacznie to wygląda, widzę, że ciecierzyca rządzi we wspólnym dziś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki;) Tak ciecierzyca jest bardzo popularna! :)

      Usuń
  3. witam, brakuje przy wpisie banerka akcji "pikantnie, czyli chili", proszę o jego wklejenie aby przepis został zaakceptowany, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aaa, przepraszam, zapomniałam, ale juz to naprawilam;) Pozdrawiam ;)

      Usuń
  4. Była boska! Dziękuję za przepis! Podałam z plackami tandoori roti.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosze bardzo :) Ciesze sie ze smakowala :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...