środa, 26 czerwca 2013

Ryba w ostrej panierce z salsą buraczkową

Jak wspomniałam kilka dni temu na Facebooku, doszłam do wniosku, że pomimo tego iż mieszkam na wyspie i wszelkich rodzajów ryb i innych owoców morza jest tu pod dostatkiem, to jem ich zdecydowanie zbyt mało. A ryby można przecież przyrządzić na tak wiele różnych sposobów. 
Poza zwyczajnie smażoną rybą, kiedyś przygotowałam curry rybne, które bardzo mi smakowało, dziś jednak postanowiłam przygotować rybę nieco inaczej - pieczoną w ostrej panierce z indyjskiej pasty madras, w akompaniamencie salsy buraczkowej. Do tego dania idealnie nadaje się każda biała ryba, ja użyłam łupacza (haddock), która jest mięsistą i bardzo soczystą, białą rybą z rodziny dorszowatych, niezmiernie popularną na Wyspach, najczęściej można się na nią natknąć w tak tutaj popularnych "take away'ach" i pubach jako danie o nazwie "fish&chips". Niestety w Polsce ryba ta jest rzadko spotykana, jeśli jednak gdzieś, kiedyś się na nia natkniecie i będziecie mieli okazję spróbować lub kupić to bardzo polecam! A tymczasem zapraszam Was na moją wersję tej bardzo smacznej ryby. Ach, i dodam jeszcze, że jest to kolejne bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!


Ryba w ostrej panierce z salsą buraczkową

Skladniki:

Ryba:
  • Filety z białej ryby, użyłam łupacza
  • Pasta madras 
Salsa buraczkowa:
  • 4 średnie ugotowane buraki
  • 1 mała czerwona cebila
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Ryba w ostrej panierce z salsą buraczkową

Przygotowanie:

Rybę natrzeć pastą madras i zostawić na kilkanaście minut. Nagrzać piekarnik, lub tylko gril (górną grzałkę), rybę ułożyć na kratce do pieczenia i piec kilka minut (4-6) po każdej stronie. 

Buraczki pokroić w drobną kostkę, papryczkę chili pozbawić pestek i drobniutko posiekać, cebulę poszatkować. Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Gdy ryba będzie upieczona, ułożyć na talerzu i podawać natychmiast z salsą buraczkową. 

Ryba w ostrej panierce z salsą buraczkową

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Wygląda super :) pozdrawiam i zapraszam http://gotoweprzepisy.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada swietnie, az mi slinka pociekla :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada swietnie, az mi slinka pociekla :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...