Ryba w ostrej panierce z salsą buraczkową
Jak wspomniałam kilka dni temu na Facebooku, doszłam do wniosku, że pomimo tego iż mieszkam na wyspie i wszelkich rodzajów ryb i innych owoców morza jest tu pod dostatkiem, to jem ich zdecydowanie zbyt mało. A ryby można przecież przyrządzić na tak wiele różnych sposobów.
Poza zwyczajnie smażoną rybą, kiedyś przygotowałam curry rybne, które bardzo mi smakowało, dziś jednak postanowiłam przygotować rybę nieco inaczej - pieczoną w ostrej panierce z indyjskiej pasty madras, w akompaniamencie salsy buraczkowej. Do tego dania idealnie nadaje się każda biała ryba, ja użyłam łupacza (haddock), która jest mięsistą i bardzo soczystą, białą rybą z rodziny dorszowatych, niezmiernie popularną na Wyspach, najczęściej można się na nią natknąć w tak tutaj popularnych "take away'ach" i pubach jako danie o nazwie "fish&chips". Niestety w Polsce ryba ta jest rzadko spotykana, jeśli jednak gdzieś, kiedyś się na nia natkniecie i będziecie mieli okazję spróbować lub kupić to bardzo polecam! A tymczasem zapraszam Was na moją wersję tej bardzo smacznej ryby. Ach, i dodam jeszcze, że jest to kolejne bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!
Skladniki:
Ryba:
- Filety z białej ryby, użyłam łupacza
- Pasta madras
- 4 średnie ugotowane buraki
- 1 mała czerwona cebila
- 1 czerwona papryczka chili
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Rybę natrzeć pastą madras i zostawić na kilkanaście minut. Nagrzać piekarnik, lub tylko gril (górną grzałkę), rybę ułożyć na kratce do pieczenia i piec kilka minut (4-6) po każdej stronie.
Buraczki pokroić w drobną kostkę, papryczkę chili pozbawić pestek i drobniutko posiekać, cebulę poszatkować. Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gdy ryba będzie upieczona, ułożyć na talerzu i podawać natychmiast z salsą buraczkową.
Smacznego!
Wygląda super :) pozdrawiam i zapraszam http://gotoweprzepisy.blogspot.co.uk/
OdpowiedzUsuńostra ryba- coś dla mnie!
OdpowiedzUsuńWyglada swietnie, az mi slinka pociekla :)
OdpowiedzUsuńWyglada swietnie, az mi slinka pociekla :)
OdpowiedzUsuńPolecam! Pyszne i proste danie :)
UsuńBardzo fajna, niecodzienna propozycja, z pewnością spróbuję. Lubie takie nietypowe smaki, dlatego bardzo przypadł mi do gustu przepis https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-pieczony-curry-z-sosem-i-ryz-z-makaronem/ Warto próbować nowych rzeczy bo można zaczerpnąć do swojej kuchni wiele ciekawych inspiracji.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń