Ciasto czekoladowe z migdałami
Po raz kolejny spróbowałam przygotować deser, tym razem było to czekoladowe ciasto wg Nigelli, z migdałami zamiast mąki (jeżeli jednak ktoś jest uczulony na migdały lub z jakiegoś innego powodu nie może ich jeść, można je zastątpić mąką). Ciasto pachnie obłędne, a smakuje rewelacyjnie! Jest również bardzo proste w przygotowaniu, czyli deser w sam raz dla mnie ;) Efekt jest wspaniały, to chyba pierwsze moje ciasto z którego jestem zadowolona. Polecam!
Składniki:
- 50g kakao
- 125ml gorącej wody
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 150g mielonych migdałów (lub 125g mąki)
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 200g drobnego cukru
- 150ml oliwy z oliwek
- 3 jajka
Do miski lub dużego kubka wsypać kakao, zalać je gorącą wodę i dokładnie wymieszać, do czasu uzyskania jednolitej masy, dodać aromat waniliowy, wymieszać i pozostawić do wystygnięcia.
W drugim naczyniu wymieszać mielone migdały z sodą i szczyptą soli.
Cukier, oliwę i jajka dokładnie zmiksować na jednolitą i gładką masę. Dodać do niej masę kakaową i zmiksować, następnie stopniowo dodawać mielone migdały i dokładnie wymieszać.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na nią ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez około 45 minut. Studzić na kratce, posypać cukrem pudrem i podawać.
Smacznego!
mniam! wygląda bajecznie pysznie! jak się cieszę, że kolacji jeszcze nie jadłam!:)
OdpowiedzUsuńDziekuje! Smakuje fantastycznie - polecam! :)
UsuńPychota!! Uwielbiam ciasta Nigelli! :D
OdpowiedzUsuńOwszem udalo sie wspaniale. Ja ciasta Nigelli wlasnie poznaje, ale poniewaz to wyszlo pyszne, takze zamierzam wyprobowac kolejne, a ze Nigella jest leniwa i lubi prostote, to na szczescie jej ciasta nie sa skomplikowane i mam nadzieje ze beda sie udawaly :)
UsuńMmm, wygląda niesamowicie kusząco, ma cudownie głęboki kolor :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń